Автор
Весела Георгиева

Коледата невъзможно скъпа? Дори елхите бележат скок на цените

Бляскавото настроение остава химера предвид факта, че голяма част от българите не могат да си позволят не само подаръци, но и нормална трапеза.

Поскъпването на торовете и почвените смеси ще даде отражение върху цените на елхите, които съвсем скоро ще се появят в разсадници и пазари. Очакваното увеличение е между 15 и 20% спрямо миналата година, като най-предпочитаните живи дръвчета, които са високи около 1 метър, ще се търгуват между 45 и 50 лева в зависимост от вида. Дребни, екзотични за нашите географски ширини иглолистни представители, могат да нахвърлят 100 лева, коментира търговци пред БТА.



Според Людмил Манолов, който от години се занимава с продажбата на коледни дръвчета, сребърен смърч и ела отново ще доминират предлагането, като най-високите и стари живи дръвчета могат да достигнат до 150 лева за брой.

По-скъпи са елхите и в съседна Гърция. Търговците там отчитат, че рязко намалява купуването на коледна украса на ток, най-вероятно, заради високите цени.

На фона на инфлацията, повечето българи планират да ограничат посещението на ресторанти, покупката на мебели и нови дрехи. Независимо от поскъпването на живота, потребителите няма да се откажат от празничното пазаруване: 70% от тях ще пазаруват. но близо 31 на сто ще отделят по-малко средства за подаръци. Повечето хора планират да похарчат между 200 и 400 лв. за коледни покупки, съобщава Нова тв.

Покачване на цената ще има и на традиционното кисело зелце, месото и колбасите. За топлото и тока не коментираме.

Днес излезе статистиката, че голям процент от хората у нас оцеляват с помощта на т.нар. бързи кредити. Което е доста тъжно. Защото говорим за работещи хора.

Ясно е вече, че цените у нас се качват не толкова, заради разходите на производителите или цените на суровините, а заради безумната спекула. Факт е, че дори в Гърция цените на стоките са по-ниски. По-евтино е в Турция, Македония, Сърбия. У нас етикетите се сменят буквално всеки ден, коментира продавачка от голяма хранителна верига.

Дано поне да сме здрави. Че не е добре да попадаме в болница. Не можем да си го позволим - нито емоционално, нито финансово. И да ни е топло на душата. Да имаме добри приятели и топлина у дома. Другото - другото все ще се нареди. Надяваме се...