Коледата невъзможно скъпа? Дори елхите бележат скок на цените

28 ноември 2022 | 16:00
735
1
Unsplash
1

Бляскавото настроение остава химера предвид факта, че голяма част от българите не могат да си позволят не само подаръци, но и нормална трапеза.

Поскъпването на торовете и почвените смеси ще даде отражение върху цените на елхите, които съвсем скоро ще се появят в разсадници и пазари. Очакваното увеличение е между 15 и 20% спрямо миналата година, като най-предпочитаните живи дръвчета, които са високи около 1 метър, ще се търгуват между 45 и 50 лева в зависимост от вида. Дребни, екзотични за нашите географски ширини иглолистни представители, могат да нахвърлят 100 лева, коментира търговци пред БТА.Според Людмил Манолов, който от години се занимава с продажбата на коледни дръвчета, сребърен смърч и ела отново ще доминират предлагането, като най-високите и стари живи дръвчета могат да достигнат до 150 лева за брой.

По-скъпи са елхите и в съседна Гърция. Търговците там отчитат, че рязко намалява купуването на коледна украса на ток, най-вероятно, заради високите цени.

На фона на инфлацията, повечето българи планират да ограничат посещението на ресторанти, покупката на мебели и нови дрехи. Независимо от поскъпването на живота, потребителите няма да се откажат от празничното пазаруване: 70% от тях ще пазаруват. но близо  31 на сто ще отделят по-малко средства за подаръци. Повечето хора планират да похарчат между 200 и 400 лв. за коледни покупки, съобщава Нова тв.

Покачване на цената ще има и на традиционното кисело зелце, месото и колбасите. За топлото и тока не коментираме.

Днес излезе статистиката, че голям процент от хората у нас оцеляват с помощта на т.нар. бързи кредити. Което е доста тъжно. Защото говорим за работещи хора.

Ясно е вече, че цените у нас се качват не толкова, заради разходите на производителите или цените на суровините, а заради безумната спекула. Факт е, че дори в Гърция цените на стоките са по-ниски. По-евтино е в Турция, Македония, Сърбия. У нас етикетите се сменят буквално всеки ден, коментира продавачка от голяма хранителна верига.

Дано поне да сме здрави. Че не е добре да попадаме в болница. Не можем да си го позволим - нито емоционално, нито финансово. И да ни е топло на душата. Да имаме добри приятели и топлина у дома. Другото - другото все ще се нареди. Надяваме се...


 

Още по темата

Коментари

1
  28 ноември 2022 | 21:19 отговор
 

АБСТРАХИРАЙТЕ СЕ ОТ ТОВА И ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАМЕ ЗАЕДНО С ФЕНТЪЗИ ИГРИТЕ, А И ДА СПЕЧЕЛЕТЕ НАГРАДИ И РЕАЛНИ ПАРИ КАТО СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ САМО ОНЛАЙН! F A N T A S Y D N L . F R E E . B G

 

Добави Коментар

Най-четени