Автор
Woman.bg

Колко часа са нужни, за да наречеш някого приятел

Знаете ли, че е достатъчно да мине определен период от време, за да разберете дали човекът срещу вас може да ви бъде приятел или не. До тази констатация стигнаха учени от Университета в Канзас, след като се опитаха да дадат отговор на въпроса колко време е нужно, за да могат двама души да почувстват, че са сродни души, и колко – за да станат те най-добри приятели.

Изследването е базирано на теорията на Робин Дънбар, експерт по еволюционна психология, според което за един човек оптималният брой на устойчивите социални познанства не надхвърля 150 души. Той твърди, че 5 са най-близките ни хора, 15 можем да наречем добри приятели. В по-широкия ни кръг от познати и приятели влизат не повече от 50.

На базата именно на това заключение учените от Канзас са изчислили колко часа са необходими, за да изгради един човек стабилно и дълбоко приятелство.

Ето и техните заключения: Общо 50 часа, прекарани заедно, са достатъчни, за да си позволим да наречем някого наш приятел, но не толкова близък.

За да усетим дали същият този човек може да стане част от по-тясното ни обкръжение приятели, е нужно да сме се намирали в неговата компания общо 90 часа.

Необходими са обаче повече от 200 часа от времето ни, за да си позволим да наречем някого наш най-съкровен приятел, категорични са учените.

Тези, с които никога не прехвърляме границата от просто познати, са хора, с които обикновено сме прекарали по-малко от 30 часа заедно.

Въпреки горните заключения, невинаги посочените часове са достатъчни, за да свържат те двама души в неразделно приятелство.

Не са малко и хората, които признават, че въпреки многобройните часове, които прекарват заедно с колеги или познати, все още им е трудно да ги определят като нещо повече от познати. Причината според учените може да бъде продиктувана както от несходство на характерите, така и от външни фактори.

Четете още: Силна любов или просто флирт: Как държите ръцете си?