Автор
Весела Георгиева

Колко нагъл трябва да си, за да откраднеш от тези, които спасяват живот?

Понякога не разбирам хората. Не, това не са хора. Това са нечовеци. И ако някой ден планината ги погълне и потърсят помощ, заслужават да бъдат оставени на нейната милост... Лошото е, че тези, от които са откраднали, са Човеци и ще изпълнят дълга си.

Планинският спасителен отряд във Враца остана без голяма част от екипировката си, след като неизвестни разбиха склада, където тя е била прибрана. Все още не ясен и размерът на нанесените щети на помещението, нито как ще се справят спасителите при провеждането на акция в планината, съобщи България Он Еър.

"За съжаление, липсите са доста сериозни. Не говорим за финансово изражение, а говорим, че ако ни се наложи една спасителна акция на скала, трябва да я правим с наша лична екипировка, която не е сертифицирана, което би застрашила сигурността и на спасителите и пострадалите", заяви началникът на Спасителна служба - Враца Станой Арабаджиев.


Извършителите са взели карабинери, протриващи устройства, въжета, бинокъл, радиостанции и лавинни уреди или най-общо казано липсва целият инвентар, необходим за скално спасяване. Продължава описването на липсващите съоръжения, както и оценяването на нанесените щети. След оглед и на полицията, спасителите пренасят останалата екипировка в друг склад на БЧК. Планинската спасителна служба във Враца призовава всеки, който попадне на изгодна оферта за продажба на планинска екипировка, да сигнализира на спасителния отряд или на МВР.

Да, всички тези неща струват пари. Да, този, който ги е откраднал, ще ги продаде - вярно, за много по-малко, отколкото в действително струват. Но по-важното е друго - че всичко, което е откраднато, е било там, за да помогне в спасяването на човешки живот. Живот. Нали знаете - животът няма цена.

Особено в зимни условия, когато планината не е сред най-гостоприемните места. когато можете да се объркате, да замръкнете, да се подхлъзнете, да падне лавина...

Събираме пари за линейки, за хеликоптери, събираме пари, за да можем да спасим живот. А някой идва и краде от живота ни. Дали е правилно? И дали, ако бъде заловен, ще получи полагащото му се наказание?

И тук пак е важно онова безценното - наричат го ценности. Онова, което ни прави хора. Нали знаете, хората се познават в беда. А напоследък като че ли срещаме все по-малко Хора и все повече Оцеляващи.

Но така няма да оцелеем като народ. И това е притеснително. Много.

Е, винаги има и добра новина. И светлина в тунела. Ето я тук... Оказва се, че добри хора с големи сърца са дарили суми, които покриват цената на откраднатото. Браво, Хора!