Автор
Woman.bg

Колко ще струва възстановяването на "Нотр Дам"?

Миналата нощ ще остане завинаги в историята, защото един от символите на Париж бе обгърнат от зловещи пламъци. Катедралата „Нотр Дам“ едва не изчезна заради неочакван пожар, причината за който все още не е официално изяснена. Предполага се, че се корени в ремонтните дейности, които се провеждат в момента. Вероятно пламъците са започнали от скеле, което е от едната страна на катедралата. За щастие пожарът бе потушен, но сега пред Франция стои един изключително важен въпрос – как да бъдат възстановени щетите. В катедралата все още се пазят исторически вещи, най-важната от които е трънният венец. Именно той е причината пожарът да не бъде гасен от въздуха, за да не бъде засегнат.

За момента е известно, че пламъците са следствие от нещастен инцидент, а ето какво предстои оттук нататък.

Щетите все още не са напълно установени. Засега е ясно, че покривът е напълно разрушен, шпилът също, а сводът е частично ощетен. Министърът на културата Франк Рийстър съобщава добрата новина, че основата на емблематичната постройка е спасена, но като цяло сградата е нестабилна.



Прогнозата за възстановяването на катедралата изглежда оптимистична, тъй като вече са събрани средства в огромни размери, на стойност стотици милиони евро.

Милиардерът Франсоа-Анри Пино, който е собственик на модните гиганти „Gucci” и „Yves Saint Laurent”, е дарил 100 млн. евро за възстановяването на „Нотр Дам“. Главният изпълнителен директор на „LVMH”, Бернар Арно, също се присъедини към щедрите дарители, заслугата му за ремонта възлиза на стойност 200 млн. евро. Набирането на средства продължава.

Президентът на Франция, Еманюел Макрон, съобщи че без съмнение катедралата ще бъде бързо възстановена и целият народ трябва да се обедини около това, тъй като тя е основна част от френската история и съдба. Проектът по ремонтирането и елиминирането на щетите ще бъде приоритет през следващите години. Той е категоричен, че пожарът е ужасяваща трагедия.

Четете още: Парижката Нотр Дам изчезва в пламъци