Певицата отмени последните два концерта от турнето Madame X в Париж от мерки за сигурност.

Не е ясно дали звездата наистина се е притеснила за собственото си здраве или е решила, че трябва да спази превантивните мерки. Все пак събирането на много хора на едно място представлява твърде голям риск в настоящата ситуация.

Ричард Маркс отмени концерта си в София, който трябваше да се случи на 31 март. Като цяло пролетното турне на звездата ще се премести през есента.

Обичаните Ал Бано и Ромина Пауър също отложиха концерта си у нас, заради факта, че всички пътници, пристигащи от Италия, трябва да бъдат поставени по задължителна карантина. А това би възпрепятствало провеждането на концерта на 19 март, съобщиха организаторите на проявата.

Като цяло коронавирусът стана причина за затварянето не само на училища и детски градини, но и на театри, молове, спортни комплекси, дори на цели градове.

Цяла Италия е под карантина до 3 април. Придвижването в страната е разрешено само при три условия: пътуване до работното място, проблеми със здравето или извънредни ситуации в семейството. Зза последното денонощие смъртните случаи там са над 100. Болните са 9172 души, според данните на „Джонс Хопкинс". Оздравелите са 724, починалите са вече 463. Забраняват се всички масови прояви - на открито и закрито.

Монголия пък реши да затвори всичките си градове, в опит да спре разпространението на заразата. В азиатската страна има само 1 регистриран случай - работник на чуждестранна компания, който пристигнал наскоро с полет от Москва. Но карантината ще продължи до 16 март.

Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ извади препоръки за работа с болни от COVID-19, според които носенето дори на маска от най-нисък клас, вместо респиратор, е достатъчно добра защита. Разбира се, условието е маската да се сменя на определен период от време.



Каква е ситуацията в Европа?
В Германия вече има два смъртни случая. Болните са 1176, оздравелите са 18. Във Великобритания има 5 смъртни случая, болните са 321, оздравелите - 18. В Испания случаите са над 1000, починалите станаха 28, за оздравели се считат 32 души, твърди „Джонс Хопкинс”.
Гърция е с 84 случая. В страната важат ограничения за събирания и спортни прояви, училищата в област Атика са затворени.
В Румъния случаите са 15, но има данни за нови 2, в Хърватия са 12.
Румъния спира всички полети от и към Италия за две седмици.
В Сърбия има втори случай - според информация на специализирания сайт covid19.rs.
В Кипър вече има 2 официални случая. И двамата са мъже – единият е на 25 години и се е върнал в страната от Милано. Вторият случай е на 64-годишен мъж, който се е върнал от Великобритания на 3 март.

Традиционните паради по случай Деня на Свети Патрик се отменят в цяла Ирландия. Парадът в Дъблин е едно от най-големите ежегодни събития. Миналата година той събра 500 000 души.

В Китай, откъдето тръгна заразата, почти няма нови разболели се
– общо само 19 души повече, като общият брой разболели се възлиза на 80 754 души, при 59 885 оздравели и 3136 смъртни случая, от които 3024 в огнището Хубей, където са оздравели над 47 500 души.

Топлото време няма да може да спре новия коронавирус. Това твърдят специалистите от японската правителствена комисия за борба с разпространението на коронавируса. Според изказаното мнение, разпространението на заразата може да продължи над 1 година.

Според ръководителя на Световната здравна организация - Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от ДПА, опасността от пандемия е реална, но това ще бъде първата пандемия в историята, която може да бъде контролирана. Никога не се предавай - това са правилата на играта, подчерта той.

У нас засега няма нови случаи. Четиримата заболели в Габрово и Плевен са в добро състояние. Очакват се резултатите от общо 84 проби от Плевен и 47 от Габрово – на хора, които са били контактни с потвърдено болните от коронавирус.
8 проби от Националната референтна лаборатория за коронавирус се проверяват повторно, защото са съмнителни - от Габрово и Плевен.
Двама души са приети в Свищовската болница със съмнение за коронавирус и са изолирани, а кръвните проби са изпратени в София за тестуване. Става въпрос за двама мъже, които са развили пневмония след грип. Единият е по-млад, другият е на 70-годишна възраст.

Предвижда се към ВМА да бъде отворен още един консултативен кабинет за коронавирус, включително за консултации за случаи, които ще са под домашна карантина.

Според доцент д-р Андрей Чорбанов, ръководител на лабораторията по експериментална лаборатория „Стефан Ангелов” към БАН, огромният брой заболели с коронавирус изобщо нямат симптоми и карат болестта много леко.

Добрата новина е, че грипната епидемия вече е на финала.

Най-вероятно грипната ваканция няма да бъде удължена като национална след 11-и март, заяви образователният министър Красимир Вълчев.