Стана тя, каквато стана. Започна се... Тръгнали-нетръгнали децата ни на училище, потвърдените случаи на учители и ученици с положителни проби за новия коронавирус вече са факт.

Още на връх първия учебен ден осъмваме с новината, че ученик от Математическата гимназия в Русе е с коронавирус. 16-годишното момче не е проявило сериозни симптоми, но веднага е поставено под карантина, както и целият му клас, който вече е в режим на дистанционна форма на обучение. И това се случва броени дни, след като научаваме, че девет души от детска градина „Мечо Пух“ от Сливо поле, Русенско, са с положителни PCR тестове за Ковид-19.

Ден след първия училищен звънец идва и информацията за осемте учители от столичното 55-то училище "Петко Каравелов", също с положителни резултати за Ковид-19. Екшънът продължава - днес 42-ма ученици от Езиковата гимназия „Ромен Ролан“ в Стара Загора са поставени под 14-дневна карантина, след като вчера единайсетокласник от гимназията дава положителна проба за същия вирус.

Или иначе казано, уважаеми родители, стягайте се, че както е започнало, бедна ви фантазията – от сега нататък непрекъснато, ежедневно, ежечасно дори, ще слушаме колко учители и колко ученици са заразени, кои училища са паднали в пипалата на вируса, а види се – в скоро време ще започнем да броим и класовете, изпратени по живо по здраво в карантина, на домашно обучение.

Всъщност информацията за нахлуващия вече и в училищата вирус не е изненада. Ясно е като бял ден, че когато много хора се събират на едно място, въпреки мерките, заразени ще има. Но бълването предимно на новини от този характер май ни идва в повече. Особено на родителите на ученици. Докато някои от тях стоически приемат случващото се като нещо очаквано и нормално, други негодуват, обсебени от неспокойни мисли за утрешния ден и, честно казано, дори има защо.

Оказва се, че не са малко училищата, чиито ръководствата в тях, от страх от обявяване на извънредно положение и преминаване в дистанционна форма на обучение, не назначават учители за следобедните часове по занималня. И вместо това предприемат действия, които не само влизат в абсолютно противоречие, но и обезсмислят някои от другите мерки с цел ограничаване на контактите между децата, каквито са например носенето на маски в коридорите и използването на дезинфектанти (а колко ефикасни са тези мерки, е тема на друг разтовор). Стига се дотам, че деца от една паралелка биват разделяни на групи, които съответно биват разпределяни и изпращани в другите паралелки, в които пък, на всичкото отгоре, се въртят и редуват не един, а цели трима учители, че и повече – различни за всеки един ден от седмицата. Завъртя ли ви се свят?

Така, успокойте се сега - да видим до какво могат да доведат подобни решения, продиктувани от безсилието на училищните ръководства, освен до струпването на едно място, в една стая, на повече от 30 деца. Както виждате, лимитът от 22-23 деца в класна стая вече е надскочен. И това не е всичко - въпросните групи, които до обяд са контактували със съучениците от своя клас, влизат в контакт с три различни класа, а на другия ден отново се събират с децата от своя клас. И какво се случва? Елементарно, Уотсън – рзмяната на бацили е по-голяма, съответно - рискът от зараза се увеличава значително и всички предприети до този момент действия в борбата с епидемията отиват на майната си. Извинете – на вятъра.

Такива са ни предпазните средства – кондоми, ама скъсани! Или дет' се вика, всичката Мара втасала, с коронавируса в люта битка влязла.

Ковид-19 - скоро и във вашия клас…