Представи си следното: лятото на 2008-ма е. Жега. Навсякъде около теб в маранята танцуват полуголи усмихнати хора. На музикален фестивал си.

Тогава от сцената като мълния, избухваща в стомаха ти, долита фънки ритъм от електрическо пиано с думите "but you make everything alright when you hold and you squeeze me tight…". Иде ти да прегърнеш всички наоколо или поне хората, които ти пеят това от сцената.

Те са Kraak & Smaak (буквално "хрупкаво и вкусно"), а песента е най-големият им хит – Squeeze Me.

Трима скромни диджеи и продуценти от Холандия, които, със своята тайфа лайв музиканти, представят втория си албум Plastic People.

Да, като музиката им, и те са доста пластични. Особено вокалистите – една чудна чернокоса русалка, облечена в синьо, и шантав пич, декориран в розово. Жената в синьо, а мъжът в розово – като видиш Kraak & Smaak просто казваш "баста" на клишетата.

Март, 2010. Стоя в дълъг бял коридор покрай гримьорните за гост артисти на Sofia Live Club. Зад една от вратите са Kraak & Smaak – гости са на ежегодното Jameson Party, с което ирландската марка отбелязва денят на Св. Патрик по света.

Чудя се дали две години по-късно небрежните фънк веселяци, които видях на сцената на летния фестивал, са променени от славата.

След втория им албум Plastic People те наистина доста дръпнаха нагоре в класациите. Огромно турне в САЩ, участия на най-големите фестивали по света като Гластънбъри и включване на техни парчета в стотици денс компилации.

Жалко само, че тук, в София, те са без Оскар де Йонг – един от основните композитори в групата, и без своята „синя” русалка Роуз – красивата им вокалистка по концерти.



Влизам. „Здравейте, как сте"? "Екстра, готови сме за парти”. Всички са някак непринудено ухилени.

Вим Плъг е доста обран в емоциите холандец, май не обича да говори много, обаче върши онази незабележимата „черна” работа в групата.

Лекс Импрес е до него – бивш модел (отказала да бъде просто кукла на конци на модния подиум) и чаровна вокалистка на бандата тази вечер.

До нея е Марк Непърс – гръбнак на Kraak & Smaak и основен диджей с широко отворени сини очи към света.

В края на редицата е Себастиан, или накратко Себ, – вокалист на бандата, който прилича на анимационен герой, натоварен с ролята „вдигни ръцете им във въздуха”.

„Къде е Оскар?” питам аз.

Лекс, като дама, започва първа. „Странно е, но снощи го сънувах. Каза ми, че е трябвало да дойде с нас. Съжалявал, че няма да бъдем заедно, защото знаел, че ще се получи страхотно парти. Откачен сън си беше.”

„Оскар си е такъв”, намесва се Марк, „още първия път като го видях ми се стори голям щурак. Приличаше ми на луд учен, нали се сещаш, като от филмите.” А филмът на Kraak & Smaak е от онези мюзикъли, с много песни, танци и винаги завършващ с хепиенд. И аплодисменти естествено.

„Имаше моменти от живота ми, дори и след като прескочих трийсетте, в които нямах идея с какво точно да се занимавам. Знаех обаче, че трябва да е свързано с музика. От 16 годишен диджействах. После отворих магазини за плочи – първо в Лейден, после в Амстердам.

Срещнах се с Оскар и Вим и така естествено се появи и Kraak & Smaak”, разказва Марк. Останалото, както се казва, е история.

7 години на свирене и диджействане по малки и големи сцени с едно единствено послание – забравете проблемите и танцувайте, сякаш това е единственото важно нещо в този момент.

„Какво мислите за крилатата фраза, че танцът е вертикален израз на хоризонтално желание?”, подкачам ги аз. Всички нахилени се обръщат към Себ: „Нека той каже, той е най-добрият танцьор от нас четиримата!”

Себ се сепва за миг и през смях заковава: „Действията винаги са били по-красноречиви от думите на хората.”

Да, думите са излишни, особено, ако си прекарал вечерта на 13 март в компанията на парти зверовете Kraak & Smaak. Ако не си – това видео е за теб и твоята усмивка, която да поддържа доброто ти парти настроение още дни наред.