Автор
Христина Кирилова

Край на дъждовете: Ето какво време ни очаква през лятото

Началото на лято 2022 вече е поставено, а ние вече знаем какво време ни очаква през следващите, само 95, дни. Климатологът проф. Георги Рачев представи в интервю за БТА какви ще бъдат климатичните условия и прогнозата звучи просто чудесно.

Очаква се по-топло и сухо време, без много валежи. Любопитен факт е, че макар дъждовете, в следствие от преминаване на средиземноморски циклон през страната, в последните дни да бяха наистина величествени, те са ни спасили от суша, което е много положително за почвите и есенните култури.

Този циклон, който премина над страната ни, "наля в бюджета на фермерите може би около 3 милиарда лева", заявява проф. Рачев. Той сподели още, че до края на месеца времето ще бъде хубаво, а в началото на юли се очаква температурите да се покачат и до 40 градуса.

Очаква се да има превалявания, но те ще бъдат кратки и не толкова чести. През юли и август се очаква времето да бъде малко по-топло от обичайното и също така ще бъде сухо, не се очакват усилено валежи и градушки:

"Вътре в самото лято, като сезон, ще има и малко гръмотевици, но високата атмосфера вече се затопля и няма да има такива крайни изяви на времето, като през май и юни. Гръмотевичните бури ще са по-слаби, ще има гръмотевици и валежи, но те ще бъдат значително по-малко в сравнение с юни и особено с май. Ще намалеят и градушките, които са най-чести през май и юни у нас, но да не забравяме и голямата градушка, която беше в София на 8 юли 2014 г. Тогава пострадаха, по официални данни, 60 000 - 70 000 автомобила", припомня климатологът.

Прооф. Рачев даде и първоначална прогноза за септември, като съобщи, че месецът ще бъде много добър за пътешествия до морето.

Четете още: Всичко е любов: Никол Шерцингер и любимият ѝ мъж в Ибиса!