Автор
Woman.bg

Кралете на фитнеса – най-спортните политически лидери

Тези политици знаят правилото „Здрав дух в здраво тяло“ много по-добре от останалите простосмъртни – защото въпреки ежедневната си тежка работа за благото на страната намират време и да спортуват, и да поддържат формата си.

Ежегодно международният интернет-портал Health Fitness Revolution съставя топ-класация на най-спортните държавни глави, базирайки се на мнението на уважавани фитнес-експерти и диетолози, начело с прочутия треньор Самир Бечич. В списъка, който по значимост бива сравняван с класациите на Forbes, попадат само най-добрите – държавните глави, които са в страхотна форма и не се свенят да демонстрират публично спортните си занимания, диетите си, наградите си от състезания и т.н.

Тази година в политическата фитнес-класация за пръв път не беше включен американски президент. В миналото Барак Обама ежегодно фигурираше в списъка. Доналд Тръмп обаче е още под наблюдение на експертите – иска се поне една година, за да се проследи неговата фитнес-еволюция. Докато чакаме, ще ви разкажем за 15-те „крале на фитнеса“, които вече са си спечелили уважението на спортуващите простосмъртни.

Джъстин Трюдо, министър-председател на Канада (45 години)

Джъстин Трюдо определено дава повод на канадците да се гордеят с премиера си – той е хубавец, хуманист, а и спортист. През 2012 г. Трюдо се прослави като боксьор, пращайки в нокаут сенатора Патрик Бразо на благотворителен мач (въпреки че Бразо има внушителен опит във военните и бойните изкуства). Заетостта покрай предизборната кампания не попречила на политика да продължи редовните си тренировки по бокс – всяка седмица Трюдо бил виждан в залата. И дори след победата на изборите той не забравя за хобито си и тренира поне веднъж седмично (често просто за да се отърси от натрупания стрес). По думите на самия Джъстин „боксът те учи най-вече да приемаш удари, а не да ги нанасяш“.

Освен бокса канадският премиер редовно се занимава и с лека атлетика, кара сноуборд и се пуска по реки на каяк. Самир Бечич отбелязва: „Джъстин Трюдо определено е глътка свеж въздух за Канада! Той обективно си остава един от най-спортните държавни лидери и затова трябва да стане пример за мнозина. И аз бих се пробвал срещу него на ринга“.



Малкълм Търнбул, министър-председател на Австралия (63 години)

Фитнес-постиженията на австралийския премиер се виждат с просто око – през 2012 г. политикът свали цели 14 килограма! Търнбул признава, че е постигнал тези резултати с балансирана диета и разумно ограничаване на поеманата храна. Освен това премиерът редовно пие отвара от китайски билки за поддържане на общия тонус на тялото. Разказвайки за отслабването си, политикът отбелязва: „Отдавна сме запознати с всички методи за отслабване – те са поразително очевидни. Но продължаваме да ги игнорираме, защото за нас е много по-болезнено да променим навиците си“. Сега Търнбул възприема диетата си не като бреме, а като избор на един свободен човек.

Освен правилното хранене австралийският премиер не пренебрегва и физическата активност. Той кара колело често и по много, а в свободното си време практикува йога и пилатес. През топлите месеци от годината активно плува и се пуска по реки с каяк, а през зимата набляга на гребането. Но Търнбул не спортува сам – другар по хоби често му е неговата съпруга.



Владимир Путин, президент на Руската Федерация (65 години)

Руският президент е майстор на бойните изкуства. От 14-годишен тренира самбо – вид ръкопашен бой, зародил се в СССР. Освен това има черен пояс по карате киокушинкай (една от най-трудните и травматични разновидности на карате). Путин често посещава и тренировки по джудо.

Но успехите му в бойните изкуства не са единственият му повод за спортна гордост. Той се занимава и с езда, плуване и федербал, кара ски и играе добре хокей. Руският президент активно пропагандира здравословния начин на живот сред населението на страната си.



Филип VI, крал на Испания (49 години)

Испанският монарх е завършил две военни училища и Академията на военновъздушните сили – имал е повече от достатъчно физически натоварвания. През 2012 г. той дори участва в Олимпийските игри в Барселона, където се включи в екипа на страната си по ветроходство. Според Самир Бечич „Испания е извадила голям късмет с този толкова динамичен и енергичен крал. Именно той би могъл да върне на страната предишното й величие“.



Маурисио Макри, президент на Аржентина (58 години)

Още като дете Макри спортувал редовно и дори в продължение на 12 години бил капитан на футболен отбор. Оттогава насам са се променили много неща, но спортът и активният начин на живот си остават приоритети в живота на аржентинския президент. Той призовава публично гражданите да сменят автомобилите с велосипеди и през 2011 г. подкрепи кампанията за популяризация на колелото като средство за обществен транспорт.

Именно благодарение на спорта Маурисио намерил любовта – с бъдещата си жена политикът се запознал на тренировка във фитнеса. Оттогава двамата често тренират заедно, демонстрирайки невероятна издръжливост. Впрочем Макри смята, че и сексът е фитнес – през 2013 г. в едно интервю той казал на журналистите, че сексуалната активност също помага на него и на съпругата му да поддържат добра форма.



Ангела Меркел, канцлер на Германия (63 години)

Меркел отдавна вече се е прочула с невижданата си издръжливост, а веднъж е изненадала и италианския алпинист Райнхолд Меснер, който я съпровождал на преход в Южен Тирол. Тогава Ангела ходила 6 часа без почивка. Много информационни медии се опитвали да узнаят тайната на Меркел, но се оказало, че тайна няма. Канцлерката на Германия просто е бивша скиорка (през 2014 г. дори си е счупила бедрената кост на ски).

Освен това доскоро Ангела е спазвала строг хранителен режим. От 2014 г. тя е изключила от менюто си любимите си сирена, немски вурстове и бисквити, праминавайки почти напълно на хранене с плодове и зеленчуци. Сега на срещи на партията пред нея винаги има нарязани сурови моркови, червени и зелени чушки и праз. Признаваме, че волята й трябва да е желязна, за да устои на гледката как колегите същевременно хапват сочни и мазни сандвичи. Но Меркел е постигнала желаните резултати – за две години е свалила 15 кг.



Филип, крал на Белгия (57 години)

Миналата година крал Филип изкара служба като военен пилот и парашутист (през 1980 г. е бил удостоен със званието генерал-лейтенант на Въоръжените сили на Белгия, а е служил и като вице-генерал на Военноморския флот). Но не само военното минало позволява на краля да бъде в отлична форма. По думите на познати Филип редовно ходи на фитнес, обича да кара ски и като цяло е почитател на зимните спортове. А и през лятото не смъква темпото.



Абдала II, крал на Йордания (55 години)

Йорданският крал е върл почитател на екстремните спортове – гмуркане с акваланг и скокове с парашут. Но самият той признава, че няма нищо против и „просто да поиграе футбол“.

Абдала е сигурен, че редовните тренировки помагат за повишаване на самооценката и развиване на полезни качества и ценности. Може би затова е учредил специална награда за студенти, които отбелязват еднакво висок успех както в спорта, така и в ученето. Според Самир Бечич не е „нищо чудно, че е успял да модернизира до такава степен малката Йордания“.



Тереза Мей, министър-председател на Великобритания (61 години)

На 56 години тя чула страшната диагноза „захарен диабет от първи тип“. Но не било в характера й да бъде зависима от болестта си. Тя се борила със заболяването, без да се оплаква, дълго време състоянието й издавало само едно – нарушението на строгото правило на Палатата да не се яде по време на заседания (тя трябвало да хапне поне 2-3 ядки, за да стабилизира нивото на кръвната захар).

Сега Тереза Мей спазва специален режим на хранене и води активен начин на живот – тя често се разхожда със съпруга си и обожава да кара колело.



Анри, Велик херцог на Люксембург (62 години)

Херцог Анри безусловно може да се гордее с физическата си форма. Абсолвентът на Кралската военна академия на Великобритания до ден днешен се смята за талантлив офицер.

Анри редовно спортува и методично води здравословен начин на живот. Освен това подкрепя много организации за здравеопазване и е член на Международния олимпийски комитет и създадената от СТО организация The Mentor, помагаща на младежи да се освободят от зависимост от наркотици.



Енрике Пеня Нието, президент на Мексико (51 години)

Мексиканският президент е активен пропагандист за спортуване, правилно хранене и здравословен начин на живот. Пеня Нието публично призовава гражданите да отделят за спортуване поне 1 час на ден, да участват в състезания и да се хранят правилно. При обилието на бързи закуски по улиците на Мексико това е трудна задача (признаваме, че само от мисълта за бурито и кейсадия ни потичат лигите), затова президентът дава личен пример. Участвал е в 10-километров маратон, за да въодушеви всички мексиканци – които са на едно от първите места в света по затлъстяване.



Нордом Сиамони, крал на Камбоджа (64 години)

Освен че е бил дълго време посланик на Камбоджа в ЮНЕСКО, Нордом Сиамони е и важен деец в сферата на изкуството, тъй като има дългогодишен стаж като преподавател по класически танци. Монархът години наред изучавал изкуството на танца и музиката в университета и дори поработил в Париж. Сега Нордом Сиамони поддържа прекрасната си форма не само благодарение на танците, но и на честите разходки с колело и спортното ходене. Освен това кралят на Камбоджа се развива и духовно – изкарал е цяла година като монах.



Бакир Изетбегович, член на Председателството на Босна и Херцеговина (61 година)

Босненският политик ежедневно практикува спортно ходене – по 3-5 километра на ден. Освен това Бакир е почитател на ските и редовно се пуска на пистата, направена през 1984 г. за Олимпийските игри в Сараево.

Освен това Изетбегович играе страхотно шах, смятайки, че тази игра дисциплинира ума и развива стратегическото мислене. Изетбегович се храни здравословно, не пуши и не пие алкохол.



Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел (68 години)

Премиерът на Израел буквално учи поданиците си на здравословен начин на живот, давайки им своя личен пример. Той започнал дейността си от Министерския кабинет, призовавайки политиците да спрат да преяждат и да започнат да ходят на фитнес. Той лично следи в менюто на заседанията на правителството да са включени само полезни ястия с ниско съдържание на въглехидрати. Самият Нетаняху отдавна вече е отказал вредната храна и е наблегнал на междинните хранения под вид на леки салати и нарязани моркови. Резултатът е очевиден – за кратко време премиерът свали 5 кила. Освен това политикът два пъти седмично тича за здраве и редовно се разхожда пеша.



Джигме Хесар Намгиал Вангчук, крал на Бутан (37 години)

Класацията ни завършва с един от най-спортните държавни глави - Джигме Хесар Намгиал Вангчук, 37-годишния крал на Бутан. В миналото монархът бил върл почитател на футбола, но след време се наложило да се откаже от любимата си игра заради отношението на съотборниците – някои не се решавали да се конкурират със самия крал, докато други се бояли да го подведат във важен момент.

Затова кралят решил да се преквалифицира в баскетболист – високото темпо на играта не дава на играчите време да се замислят за високия статут на съотборника. Оттогава насам Вангчук участва в националния отбор по баскетбол.