Краят на Ковид се вижда: Бил Гейтс обяви, че пандемията ще свърши през 2022 г.

Краят на Ковид 19 се вижда. Самият Бил Гейтс заяви, че нивата на заболеваемостта и смъртността могат да спаднат под средните за сезонния грип през средата на следващата година, но само ако не се появят нови по-опасни варианти.

Оптимистичната прогноза за драстичен спад в броя на заболели и починали основателят на „Майкрософт“ направи въз основа на няколко фактора. Според него все повече и повече хора развиват естествен имунитет. От друга страна има осигурени ваксини, а и на пазара се появяват ефикасни противовирусни медикаменти.

Наскоро Pfizer съобщи, че разработваното от компанията противовирусно лекарство намалява хоспитализациите и нивата на смъртността с почти 90 %.

Само преди две седмици обаче Бил Гейтс заяви, че десетки милиарди долари трябва да бъдат насочени към изследователски проекти, за да сме сигурни, че светът е добре подготвен за следваща пандемия, която може да много по-опасна от Ковид 19.

„Нямаме ваксини, които спират предаването на вируса. Те могат да подобрят здравословното нис състояние, но влияят много малко на разпространението. Имаме нужда от нов начин за създаване на ваксини“, обяви тогава милиардерът.