Кучето или децата ни? Не, не става въпрос за избор, а за спазване на закона

В една от групите във фейсбук бе повдигната темата за това докога общинските разпоредби няма да бъдат спазвани, докога ще виждаме домашни любимци без намордници, такива, които се возят в градския транспорт и разхождани на детските площадки... Всички сме чували приказката "то не хапе"... Но също така всички сме слушали и новините. А в тях съобщения от типа "7-годишно дете бе нахапано", "куче нахапа 3-годишно дете" съвсем не са рядкост. Тогава?

View post on Instagram
 

Законът забранява разходката и свободното пускане на четириногите с тегло над 5 кг без намордник в зони, които не са специално обособени за тази цел. Законът предвижда глоба за куче без намордник от 1000 лв., а санкцията за четириного без повод е 300 лева. Разхождането на кучета в детски площадки или забранени зони ще струва на стопаните им 500 лв. Да сте чули някой собственик на куче да е бил глобен? Да сте виждали куче с намордник? Рядко, много рядко. В градинката пред моя блок е пълно с кучета, които тичат необезпокоявано. И то става въпрос не за малки сладки палета, а за възрастни животни от породи като питбул и бултериер.

А когато майка или друг си позволи да направи забележка, среща мълчание, хокане или дори по-лошо - насмешка.

View post on Instagram
 

Въобще не коментирам кучешките екскременти, които са минирали не само градинките, но и тротоарите, и улиците. Имаше едно време поставки за безплатни пликове, изчезнаха. Има и глоби - ама само на хартия.

Въобще цялата ни работа е такава. Уж имаме законова разпоредба, ама никой не я спазва. Не я спазва, защото никой не налага наказания. А защо никой не налага наказания? Нямаме отговор. Докога? Колко деца трябва да бъдат нахапани, колко деца трябва да се сблъскат с ужаса, да се борят с травмата, за да бъдат взети мерки?

И не, не става въпрос за избор - кучето или децата. Кучетата вина нямат. Ние сме тези, които налагаме правилата и тези, които носят отговорността. Ние сме разумните, мислещите, тези, които не действат само следвайки инстинктите си. Животните са невинни, защото те не могат да отговарят за реакцията си, която може да бъде в резултат на нещо, което ги е раздразнило или дори уплашило...

Става въпрос за спазване на законите. Това е нещото, от което имаме нужда. А "топката" отново е в полето на общините. Същите тези общини, които би трябвало да са най-заинтерисовани от спазването на разпоредбите.