Лечебната сила на конете – как връзката с животните помага на децата със специални потребности

27 май 2022 | 12:34
7670
1
Снимки: Тея Александрова
1

Докато трескаво се опитваме да намерим локацията с помощта на навигацията в телефоните си, от шофьорската седалка се чува: „Няма нужда!“. Завиваме бързо и въпреки че само преди минути сме тръгнали от центъра на София, някак си неусетно се озоваваме в полите на Витоша. Усещането за прашната столица остава назад, а стресът на градската среда е заменен от спокойствие, чист въздух и зеленина. Посрещат ни няколко щастливи, дебелички кучета, дошли да подушат тези странни нови хора, помъкнали фотоапарати, микрофони и всякаква друга техника. Промъкваме се между махащите опашки, а срещу нас Ива Дойчинова и Ваня Тодорова се усмихват около маса, отрупана с домашно приготвени сладки и соленки.

Кои сме ние, къде сме и защо сме тук? Със сигурност си задавате тези въпроси. Ние сме група журналисти, събрани от най-различни медийни групи. Мястото е конна база „Ахил“, а причината да сме тук е само една – да се запознаем с хората, основали фондация „Можем Заедно“, да научим повече за тях и дейността им, както и да се порадваме на красивите коне, благодарение на които десетки деца със специални потребности правят крачка към постигането на своите мечти.

Ваня Тодорова и Анна Йочева – това са имената на жените, стоящи зад тази кауза. С блестящи от емоции очи Ваня споделя, че любовта й към конете е пламнала от пръв поглед. Въпреки че тя самата никога не се е състезавала и не е гонила кариера в този спорт, бързо е осъзнала как тези великолепни животни въздействат на хората.

През 2014 г. тя създава конна база „Ахил“ – място, на което да се срещнем с конете, да общуваме с тях, да изградим връзка. В началото теренът е бил неприветлив – потънал в бурени и обрасъл в растителност, но с много желание и труд лека по лека се е превърнал в райското късче, което виждаме днес. В първите месеци програмата на базата е била стандартна, но в последствие Ваня забелязва колко искрени и чисти са емоциите на децата в контакта им с конете. В следващите няколко години идеята узрява, а през 2017-та конната база започва да работи с деца със специални потребности. Самата Ваня изброява сериозно количество квалификации, с които разполага, измежду които специален педагог и конна терапия.

Година по-късно на бял свят се появява и Фондация „Можем Заедно“. Целта й е да осигури издръжка за децата за терапевтичните сесии с конете, да популяризира конната терапия в България и тя да заеме достойно място до други видове рехабилитации, практикувани у нас. Ваня е впечатлена от резултатите, които е видяла за последните пет години, а ето че сега е намерила и перфектния първи посланик на Фондацията – журналистът, радиоводещ и директор на радио София, Ива Дойчинова.

Усмихната и спокойна Ива застава пред нас, за да ни разкаже как се е влюбила в каузата на „Можем Заедно“. Тя споделя за опита си в работата с хора с увреждания и тъгата, която чувства поради липсата на разбиране към тях. Според нея, обаче, съчувствието не е достатъчно – трябва да се предприемат действия, за да се промени средата, в която тези хора живеят. Много родители на деца със специални потребности и увреждания се виждат заставени да сменят страната, тъй като у нас за тях е почти невъзможно да осигурят на семейството си достатъчно добри условия за живот.

Разказът на Ива не спира до тук – преди време тя е работила по заснемането на филм, чийто главен герой е Михаела – дете с ДЦП. След дългогодишно малтретиране и неприемане, Михаела трябва да се справя не само със заболяването си, но и с тежки емоционални травми. Един ден тя отива в Казанлък, за да учи конна езда, и изведнъж става ясно, че в нея се крие огромен талант.

След обаждането на Фондация „Можем Заедно“ Ива дори няма нужда да обмисля предложението им – с удоволствие приема да стане посланик на тяхната кауза. Тя смята, че ни е необходимо още познание – да разберем, че хората със специални потребности всъщност са изключително ценни за обществото. Вместо да се фокусираме върху това, което им липсва, ние би трябвало да видим онова, което те могат и да разкажем техните истории, защото те са онова, което достига до хората и ги кара да се замислят. Конната терапия е един чудесен начин да осигурим на децата със специални нужди сигурна и спокойна рехабилитация, която да им помогне да повярват в себе си, да преодолеят препятствията и да постигнат всичко, което поискат. Поразяващата история за невербално дете с аутизъм, което след години мълчание казва първата си дума именно на гърба на кон, е само едно от десетки доказателства в полза на успеха на конната терапия.

Ако и Вие имате желание да се убедите от първо лице в положителното влияние на конната терапия, можете да го направите още на 19-и юни в конна база „Ахил“. Там ще се проведе поредното събитие „Да пояздим заедно“ – вратите са отворени за всички от 12 ч. до 16 ч. То ще е изцяло благотворително, а събраните средства ще се използват в помощ на деца със специални нужди. И ако все още имате нужда от малко стимул, за да се качите в колата и да заведете детето си на езда – ето го и него: повечето от конете, живеещи в базата, са спасени от ужасни условия и лошо отношение. Кобилата Вая, която е най-възрастната в „Ахил“, е откупена и измъкната от семейство, което я е било и ослепило. Днес Вая щастливо хрупа моркови и очаква новите си малки приятели, на които да помогне с грижа и любов. Възможно ли е това да е точно Вашето дете? 

 

Автор: Ева Георгиева

Коментари

1
  27 май 2022 | 13:04 отговор
 

В момента до края на Май тече подписка за Излизане на България от СЗО. тАКА ЩЕ ИМАМЕ СТАТУТ НА СЪВЕТВАЩА НАЦИЯ ВМЕСТО НА ИЗПЪЛНИТЕЛНА СЪС ЗАКОНОВА ОСНОВА ЗА АРЕСТУВАНЕ ОТНЕМАНЕ НА ИМУЩЕСТВО И ЗАТВОР ЗА НЕСПАЗВАНЕ НА КОМАНДИТЕ ОТ СЗО.

 

Добави Коментар

Най-четени