Автор
Woman.bg

Лечебната сила на конете – как връзката с животните помага на децата със специални потребности

Докато трескаво се опитваме да намерим локацията с помощта на навигацията в телефоните си, от шофьорската седалка се чува: „Няма нужда!“. Завиваме бързо и въпреки че само преди минути сме тръгнали от центъра на София, някак си неусетно се озоваваме в полите на Витоша. Усещането за прашната столица остава назад, а стресът на градската среда е заменен от спокойствие, чист въздух и зеленина. Посрещат ни няколко щастливи, дебелички кучета, дошли да подушат тези странни нови хора, помъкнали фотоапарати, микрофони и всякаква друга техника. Промъкваме се между махащите опашки, а срещу нас Ива Дойчинова и Ваня Тодорова се усмихват около маса, отрупана с домашно приготвени сладки и соленки.

Кои сме ние, къде сме и защо сме тук? Със сигурност си задавате тези въпроси. Ние сме група журналисти, събрани от най-различни медийни групи. Мястото е конна база „Ахил“, а причината да сме тук е само една – да се запознаем с хората, основали фондация „Можем Заедно“, да научим повече за тях и дейността им, както и да се порадваме на красивите коне, благодарение на които десетки деца със специални потребности правят крачка към постигането на своите мечти.

Ваня Тодорова и Анна Йочева – това са имената на жените, стоящи зад тази кауза. С блестящи от емоции очи Ваня споделя, че любовта й към конете е пламнала от пръв поглед. Въпреки че тя самата никога не се е състезавала и не е гонила кариера в този спорт, бързо е осъзнала как тези великолепни животни въздействат на хората.

През 2014 г. тя създава конна база „Ахил“ – място, на което да се срещнем с конете, да общуваме с тях, да изградим връзка. В началото теренът е бил неприветлив – потънал в бурени и обрасъл в растителност, но с много желание и труд лека по лека се е превърнал в райското късче, което виждаме днес. В първите месеци програмата на базата е била стандартна, но в последствие Ваня забелязва колко искрени и чисти са емоциите на децата в контакта им с конете. В следващите няколко години идеята узрява, а през 2017-та конната база започва да работи с деца със специални потребности. Самата Ваня изброява сериозно количество квалификации, с които разполага, измежду които специален педагог и конна терапия.

Година по-късно на бял свят се появява и Фондация „Можем Заедно“. Целта й е да осигури издръжка за децата за терапевтичните сесии с конете, да популяризира конната терапия в България и тя да заеме достойно място до други видове рехабилитации, практикувани у нас. Ваня е впечатлена от резултатите, които е видяла за последните пет години, а ето че сега е намерила и перфектния първи посланик на Фондацията – журналистът, радиоводещ и директор на радио София, Ива Дойчинова.

Усмихната и спокойна Ива застава пред нас, за да ни разкаже как се е влюбила в каузата на „Можем Заедно“. Тя споделя за опита си в работата с хора с увреждания и тъгата, която чувства поради липсата на разбиране към тях. Според нея, обаче, съчувствието не е достатъчно – трябва да се предприемат действия, за да се промени средата, в която тези хора живеят. Много родители на деца със специални потребности и увреждания се виждат заставени да сменят страната, тъй като у нас за тях е почти невъзможно да осигурят на семейството си достатъчно добри условия за живот.

Разказът на Ива не спира до тук – преди време тя е работила по заснемането на филм, чийто главен герой е Михаела – дете с ДЦП. След дългогодишно малтретиране и неприемане, Михаела трябва да се справя не само със заболяването си, но и с тежки емоционални травми. Един ден тя отива в Казанлък, за да учи конна езда, и изведнъж става ясно, че в нея се крие огромен талант.

След обаждането на Фондация „Можем Заедно“ Ива дори няма нужда да обмисля предложението им – с удоволствие приема да стане посланик на тяхната кауза. Тя смята, че ни е необходимо още познание – да разберем, че хората със специални потребности всъщност са изключително ценни за обществото. Вместо да се фокусираме върху това, което им липсва, ние би трябвало да видим онова, което те могат и да разкажем техните истории, защото те са онова, което достига до хората и ги кара да се замислят. Конната терапия е един чудесен начин да осигурим на децата със специални нужди сигурна и спокойна рехабилитация, която да им помогне да повярват в себе си, да преодолеят препятствията и да постигнат всичко, което поискат. Поразяващата история за невербално дете с аутизъм, което след години мълчание казва първата си дума именно на гърба на кон, е само едно от десетки доказателства в полза на успеха на конната терапия.

Ако и Вие имате желание да се убедите от първо лице в положителното влияние на конната терапия, можете да го направите още на 19-и юни в конна база „Ахил“. Там ще се проведе поредното събитие „Да пояздим заедно“ – вратите са отворени за всички от 12 ч. до 16 ч. То ще е изцяло благотворително, а събраните средства ще се използват в помощ на деца със специални нужди. И ако все още имате нужда от малко стимул, за да се качите в колата и да заведете детето си на езда – ето го и него: повечето от конете, живеещи в базата, са спасени от ужасни условия и лошо отношение. Кобилата Вая, която е най-възрастната в „Ахил“, е откупена и измъкната от семейство, което я е било и ослепило. Днес Вая щастливо хрупа моркови и очаква новите си малки приятели, на които да помогне с грижа и любов. Възможно ли е това да е точно Вашето дете?

Автор: Ева Георгиева