Автор
Woman.bg

Лекар: Коронавирусът може да се лекува в домашни условия

До този момент в България има шест потвърдени случая на коронавирус.

„Истината е, че аз очаквам взрив в София, защото това е най-големият град с най-много население. Но в крайна сметка коронавирусът е един най-обикновен грип. Смъртността не е по-висока, а лечението му е същото, както при обикновения грип, и може да се лекува в домашни условия. Така че аз съм категорично против паниката”, каза проф. Милан Миланов.
„Трябва да се знае, че ще има още много положителни проби, защото вирусът ще бъде около нас. Просто се налага да свикнем и да ограничим контактите си. Нашата цел е да минимизираме разпространението на коронавируса, доколкото е възможно'', каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред Би Ти Ви.



Симптомите се проявяват средно след 5 дни.


Пациентите с коронавирус проявяват симптоми след средно пет дни. Това сочи проучване на учените в областта на общественото здравеопазване, карантинният период от 14 дни е напълно „разумен”, предаде Euronews, цитиран от „Фокус”. Изследователите изчислили още, че на всеки 10 000 индивида, поставени под карантина за 14 дни, само около 101 ще развият симптоми, след като бъдат изписани.

Комбинацията от лекарства помага.

„Засега в Европа няма доказано лекарство за коронавирусната инфекция”, това каза Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести. И допълва, че „използването на комбинации от медикаменти помага. Министерство на здравеопазването внимателно следи всички публикации във връзка с предложените лекарства”. По думите му е възможно в София да бъде удължена грипната ваканция.



„Прогнозите са, че септември ще е пикът на коронавиуса", заяви премиерът Бойко Борисов днес.

Към дата 9 март болестта е заразила в световен мащаб повече от 109 000 души в 104 държави, починалите са повече от 3 600 души.
Лекарите съветват да не изпадаме в паника. Да намалим контактите, доколкото е възможно, да спазваме добра хигиена, да се храним здравословно, да спортуваме и ако се почувстваме зле, да си останем у дома.

Четете още: Петър Дънов предсказал коронавируса и магичната съставка, която ще го унищожи