Автор
Ева Лъчезарова

Лили Георгиева от Ogilvy: Ние не сме научени как да живеем ТУК и СЕГА

Лили Георгиева работи в рекламна агенция Ogilvy от 1995 г., като от 1997 е директор на MindShare (медийната компания на Ogilvy).

Днес тя споделя с вас своята рецепта за професионален успех, повече затова как да бъдете по-енергични в работата си и дава един по различен поглед върху нещата от живота.

Как започна професионалният Ви път?

Професионалният ми път започна преди почти 15 години и то съвсем случайно. Нямах нищо общо с рекламата и нямах идея за какво става въпрос, когато попаднах, благодарение на моя приятелка на интервю за работа, като офис мениджър на рекламна агенция „Огилви енд Мейдър”.

Така започна моята дългогодишна връзка с Огилви, която продължава щастливо и до ден днешен. Много скоро след назначването ми, един ден както си седях на бюрото с вероятно доста отекчено изражение, г-н Лайнър, изпълнителен директор по това време на агенцията, се спря до мен и ме попита дали искам да правя нещо по-итересно, като да работя с клиенти например, защото това вече явно не ми е достатъчно. Така получих втори шанс, и то вече за растеж в рамките на компанията, за което бях много благодарна. Вече нищо не можеше да ме спре

По-късно получих поредната възможност, този път от новата управителка на агенцията – Екатерина Тупарева, да се преместя в медийния отдел, защото тази част на работата в рекламна агенция ме привличаше много повече от работата с клиенти. И така се оказах в медиите - анализи, цифри, индекси, непрекъснато договаряне, купуване, продаване на рекламно време и пространство......и така до днес.

Какви мъжки качества трябва да притежава една успяла жена?

Според мен истинската женственост не е слабост, а вид сила или както се казва - акумулатора на личността. Тя е устойчива, неподвижна и съставлява нашия вътрешен живот. Знаейки колко е важна женсвеността за поддържането на вътрешната енергия, аз се зареждам с вътрешна, основна сила чрез вглъбяване и съзерцание, за да имам какво да освобождавам навън чрез мъжките си качества. Мъжкото, което мисля, че ми е присъщо в известна степен е върхът, изявата, стремежът за себеизява, амбицията, устремът напред и нагоре, отстояването на собствените граници и още много други неща.

Но както знаем, остър и висок връх без широка и стабилна основа не може да съществува. За достигането на върха или висока степен и качество на реализация, е нужна подготовка в рамките на женствената част от същността ни – акумулиране на енергия чрез възприятия, чувстване, очакване и вътрешно съзерцание и планиране. Твърдо вярвам, че дълготрайният успех е в уюта на баланса и хармонията между мъжкото и женското начало у хората.

Вътрешно балансираните хора имат хармонични връзки с останалите човешки същества, с природата, с времето, със света, което им гарантира успех във всякакъв тип начинание. В китайската калиграфия има един такъв израз – трябва сам да си направиш мастилото, за да има с какво да нарисуваш картина. Погледнато от този ъгъл, може да се каже, че добра картина е възможна само при налична хармония между женската песен на мастилото и мъжкия танц на четката.

Как намирате баланса между личния живот и професията?

Просто се научих да не бъркам „искам” с „трябва” и като запазвам баланса между тях, отношенията между професионалния и личния ми живот са в пълна хармония.

Кога сте се чувствали най-удовлетворена от работата си?

Вчера, днес, утре...... Всеки ден, когато съм сред хората от екипа си и виждам, че са щастливи - всеки сам и всички заедно, докато се борят с ежедневните проблеми и предизвикателства. Спокойствието и радостта в очите им, което поражда желание за следващата им стъпка напред е най-голямата награда за труда ми. Важната цел за мен винаги е бил процесът или пътят, а не толкова резултатът. И когато пътят е добре избран, осъзнат, изпълнен с приятни усещания, добрият резултат винаги е на лице.

Каква е връзката между външността и успеха в кариерата?

Сама по себе си никаква или по-точно такава, каквато е тази между външността и успеха сред противополжния пол – харесани много повече са не толкова истински красивите жени или мъже, а тези, които знаят че са красиви, дори всъщност да не са.

Любима модна марка и парфюм?

Тук сигурно ще ви разочаровам, защото нямам пристрасия към отделни модни марки и се опитвам да търся разнообразие и в тази посока, както във всички останали сфери на живот си. Харесвам нещата на Emporio Armani, но не се ограничавам.



Каква е Вашата тайна за добра форма?

Почти двадесет години вече, редовно играя каланетика, която за мен е най-добрият спорт за поддръжка на женската фигура. Всеки ден, сутрин и вечер задължително практикувам някаква форма на медитация – динамична или пасивна, зависи от времето на деня, както и какво ми предстои след това, защото с динамичната си вдигам нивото на енергията, така нужна за творчески и професионалните ми активности, докато с пасивната редуцирам нивото на натрупания през деня стрес и акумулирам принципно енергия.

Откакто се занимавам с тези практики, нивото ми на работоспособност сериозно се завиши, както и е факт, че не съм се разболявала от нищо, включително и елементарните вируси ме подминават. Това е най-доброто нещо, което някога съм правила за себе си и не бих го спряла или променила по никакъв повод.

Знам, че за западния човек тези неща са твърде далечни и в този смисъл сами се ощетяваме много, като мислим, че това не е за нас. Ние не сме научени как да живеем ТУК и СЕГА. Непрекъснато сме някъде в миналото или планираме бъдещето, докато ни се случват неща в настоящето и които пропускаме да преживеем, поради простата причина, че тялото и духа ни са на две различни места. Това е главната причина за всички болести на съвремената цивилизация, а медитативните техники и релаксации са едно добро средство да се научим как да вземем максимално от единственото, което имаме всъщност – този единствен момент тук и сега.

Коя е най-добрата почивка?

Най-добре си почивам, като си храня душата, която често остава гладна в забързаното ни ежедневие, за сметка на интелекта. Обичам да обикалям по света, но обикновено си правя някакви тематични, „творчески” пътувания. В Мексико, в щата Чиапас ходих, за да уча фотография например; в Гватемала в една къща за медитации се учих на съзерцание и максимално отпускане на контрола, който абсолютно е превзел властта над спонтанността ни; в Тибет обикалях будистките манастири по цялото тибетско плато, чак до базовия лагер на Еверест; в Индия се потопих в един ашрам на Вриндаван в търсене на собствените си граници и т.н.

Последното ми приключение беше съвсем скоро и въпреки, че беше тук – в село Ковачевица, беше едно от най-хранещите душата ми преживявания.

Под ръководството на дългогодишната съратничка на Ошо – Ганга Кординг се занимавах с китайска калиграфия, Хара осъзнаване, медитативни и дзен практики и най-вече работа по пребиваването ми тук и сега.