Лудница или класна стая... Учениците с вирус – в изолатори. Трябва ли да причиняваме това на децата си?

След като вече стана ясно, че всички деца, без изключение, ще прекрачат училищния праг на 15 септември, но с медицински маски, които задължително ще носят извън класните стаи, в рамките на учебното заведение, от МОН днес ни изненадаха с поредната мярка във връзка с новата учебна година – учениците с вирусни симптоми ще бъдат въвеждани в изолационни стаи.

Това са само част от мерките, разработени от МОН и Министерството на здравеопазването, обясни Мая Гешева – директор на столично училище, която бе гост в студиото на NOVA тази сутрин. По думите ѝ помещенията ще напомнят на обичайната класна стая, но ще се намират в странично за гимназията помещение, до което ще има достъп през резервен вход и много бърз излаз на улицата, където със собствен транспорт родителите да могат да отведат детето си на лекар.

Във въпросните стаи учениците ще бъдат отвеждани само в случай че проявяват някой от симптомите на заразата – кашлица, висока температура, гадене, стомашни болки, загуба на обоняние и вкус. Там детето ще изчака на безопасна дистанция от съучениците си, докато родител дойде да го вземе.

Училищатата ще имат готовност и при ситуация с повече от един заразен ученик. Как точно ще се процедира в този случай обаче, не става ясно. Дали пък няма да поставят децата със симптоми на вирус в една стая всичките на куп?

В началото на учебния ден медицински специалист ще прави филтър по специално направен инструктаж, чрез който ще бъде диагностицирано състоянието на всяко дете.

На входа на гимназията ще бъде поставено устройство за лична дезинфекция. В една класна стая ще бъдат допускани от 22 до максимум 26 ученика.

При следния казус изникват няколко въпроса: Ако едно дете е болно и бъде изолирано в помещение, в което има и други деца със симптоми на вирус, и съответно е фрашкано с бацили от най-различен характер, това не излага ли здравето на учениците на още по-голям риск? Редно ли е такива деца да се събират на едно място?

Ако медицинският специалист е установил нередност в здравословното състояние на едно дете, не е ли достатъчно то да си сложи предпазната маска и да изчака идването на родителя си?

Преместването на детето в друго помещение, далеч от съучениците му, сякаш е болно от проказа, със сигурност ще предизвика у него още по-голям стрес, несигурност и уплаха в и без това натоварената от негативни емоции атмосфера около него. Болен си – мястото ти е в изолатора. Звучи страшно, нали?

Трябва ли да причиняваме това на децата си? За какво изобщо тогава говорим за важността от грижи за психичното здраве на обществото ни, след като не се прави нищо по този въпрос...

Разбира се, отговорността е във всички нас - и в родителите, и в учителите, но и в институциите! Особено когато се касае за здравето и щастието на нашите деца!

Четете още: Само тези класове отиват в училище на 15 септември. Дистанционното обучение тъне в мрак!