Автор
Ева Лъчезарова

Люба Ганчева от Опел България: да продаваш автомобили е много по-вълнуващо отколкото бисквити

Люба Ганчева е ПР Мениджър на Опел България.

Opel е една най-старите автомобилни марки в света. Тази година Opel навършва 111 години от създаването на първия си автомобил. Марката е собственост на General Motors - един от най-големите автомобилни производители в света.

Люба с готовност се съгласи да участва в нашата рубрика за позитивни и вдъхновяващи жени – „Нежни и успешни”. Отговорите, които получихме ни накараха искрено да се усмихнем и замислим. Какви са те – вижте сами.

- Как започна професионалният Ви път?

Противно на „съкровеното” ми желание да стана пенсионер, когато бях на 6 и ме питаха каква искам да стана, професионалният ми път започна още на 19 години, веднага след гимназия и оттогава не съм преставала да работя.

Работила съм най-различни неща и в по-голямата си част са ми били интересни. Била съм в сферата на трикотажните облекла, в търговията с медицинска апаратура, после със сладкиши, а от повече от 15 години имам „сериозна връзка” с автомобилите и по-специално с марката Опел.

Един от бившите ми шефове – британец, често казваше на мениджърите по продажби и маркетинг „Не забравяйте, че да продаваш автомобили е много по-вълнуващо отколкото бисквити”. Е, аз мога да го потвърдя, защото съм продавала бисквити. В момента работя като PR мениджър на Опел за България.

- Какви мъжки качества трябва да притежава една успяла жена?

Този въпрос веднага ми напомня за един виц. Попитали един мъж, който току-що станал баща, какво е бебето – момче или момиче, а той отговорил „Като порасне само ще реши”.

За какви мъжки и женски качества говорим? Върша всичко, което се налага и мога, а за поправка на телевизора и водопровода – викам майстори и досега те винаги са били мъже.

Има жени, които не изглеждат особено успели, а притежават доста мъжки черти. Според мен няма връзка между успеха и мъжките качества. Мъжете да не би да имат право на успех по дефиниция? Е, може би е било така преди години, но сега нещата се променят с всеки изминал ден. Всъщност бих попитала и какво точно означава „успяла жена”, но тогава вече сериозно ще нагазим в безкрайни разсъждения.

- Как намирате баланса между личния живот и професията?

Различни периоди. В някои има баланс, в други няма. Напоследък повече има.

- Какви са плановете Ви в професионално отношение?

Да се развивам в това, което правя в момента, защото ми е интересно и приятно. Животът е прекалено кратък, за да бягаме от нещата, които ни доставят удоволствие, само за да не изглеждаме повърхностни.

- Кога сте се чувствали най-удовлетворена от работата си?

Чувствам се най-удовлетворена от работата си, когато виждам, че е довела до добри резултати, а през цялото време съм се забавлявала. Също и когато получавам признание и награди в морална и материална форма. Мисля, че ако всеки си сложи ръката на сърцето, ще отговори по този начин. Не виждам смисъл да си измислям някакви супер възвишени обяснения за удовлетворението от работата.

- Колко време Ви е нужно сутрин, за да се приготвите преди работния ден?

Поне 1 час

- Каква е връзката между външността и успеха в кариерата?

Не съм виждала жена, която има успехи в кариерата, а се облича от битака, носи с дни едни и същи дрехи и намирисва. Разбира се, че има връзка между успеха в кариерата и външността! Не, че е необходимо жената да е красива като фотомодел, но трябва да е с приятна външност. Мисля, че същото важи и за успеха на мъжете.

- Любима модна марка и парфюм?

Нямам любима марка дрехи, но като че ли купувам най-много неща от Мехх, Н&M, Promod, Zara, харесва ми Desigual, но имам и много любими дрехи от световно неизвестни марки. Парфюми: Shiseido Zen за зимата и Eau de Cartier за лятото.

- Каква е Вашата тайна за добра форма?

Тенис и подбрана храна: плодове, зеленчуци, риба, сирене, овесени трици, ръжен хляб, никакво пържено и почти никакво месо. Много вода и липов чай. Също така приятни мисли в главата, микроскопични дози злоба и завист (колкото да се каже, че съм човек все пак ) и при всяка възможност усещане за любов.

- Коя е най-добрата почивка?

Пътешестване, море, слънце, хубави книги, вечер лека храна, чаша вино, 8 часа сън. В града почивката ми е свързана с приятни срещи, кино, театър, концерт (симфоничен или джаз), а напоследък включвам и опера, колкото и да не смея да си призная, защото винаги съм мислела, че операта е за възрастни.