Автор
Woman.bg

Любомир Аламанов: Казусът HelpKarma има няколко измерения

1. Организаторите. Това са група лъжци. По всичко изглежда, че са заблуждавали и мамили на много нива. Не става дума дали да имат високи или ниски заплати. А че лъжат на всяка крачка. И се възползват от човещината и болката. Да лъжеш и прибираш пари за болни деца е гнусно мародерство.

2. Бенефициентите по кампаниите. Чувам, че има деца, на които е било помогнато. Дано да е така. Но това не означава, че лъжливата схема трябва да остане или че лъжците не трябва да бъдат наказани. Все едно някой крадлив депутат да дари болнично оборудване и да му простим кражбите. Надявам се, че текущите кампании ще бъдат прехвърлени на други платформи и ще имат успех.

3. НПО-тата. Силно се надявам, че дейността на тази Организирана Лъжлива Група няма да се отрази на истинския НПО-сектор. Защото обществото има нужда от дейността им. Фондациите, центровете за помощ, всички работещи в тях, те запълват дупките, които държавата е оставила. И без тях много, ама много хора ще са в пъти по-зле. Надявам се и НПО-тата да разберат от този пример, че трябва да модернизират комуникациите си.

4. Държавата. Ако всичко беше наред в държавата, институциите и организацията на процесите, нямаше да се налага да се правят подобни кампании за спасяване на животи. 10 години управляващите не направиха реформа в сферата на здравеопазването. Да си спомним и закриването на Фонда за лечение на деца и предупрежденията на специалистите до какво може да се стигне. Днес виждаме резултатите на това безхаберие. А и не си признават, а нагло твърдят, че всичко е ок. Срам. Срам. Срам.

5. Комуникациите. Говорих с няколко човека, които твърдяха, че тези хора били притеснени и затова се били объркали. Не. Това не е въпрос на комуникация. Това са измамници, които нямат какво да кажат.


6. Телевизията. Така се прави! Браво на Maria Tsantsarova, екипа на bTV, bTV Новините и всички, които са помогнали едни измамници да бъдат изобличени! Респект!

За финал пак ще кажа, да се мамят болни деца, техните притеснени родители или хората, които откъсват от парите си, е тежко мародерство.

Текст: Любомир Аламанов


*Материалът е от фейсбук профила на Любомир Аламанов. Публикуваме го, защото смятаме мнението му за съдържателно и важно!