Автор
Весела Георгиева

Майка отказва акт за раждане на детето си: не искала да става част от "дяволската система"

За абсурден случай от Пловдивско съобщават медиите. Близо три години дете живее без ЕГН и без акт за раждане. Причината за това е, че майката, която родила сина си вкъщи в село Иван Вазово, отказва да го регистрира в местното кметство.

„Това е стартиране на записването на всеки един от раждането му в „дяволската система”. Всяко ЕГН е номер, с който се регистрира и веднага започва подчиняването. Малкият се казва Буда, той се самонарича Ата”, обяснява майката Галя Танева пред Нова тв. Самата тя следва крайно религиозен и природосъобразен начин на живот и отхвърля създадените административни правила.



На въпрос дали се страхува, че детето ще бъде лишено от граждански права, тя отговаря красноречиво: „При положение, че аз съм Христос, ни най-малко мога да се страхувам”.

За детето се грижи сама. Родила го преди три години у дома. Това е второто ѝ раждане в домашни условия, след като първото бебе починало.

Майката и 3-годишното дете живеят без ток и вода. Местните хора разказват, че жената не допуска никого в дома си. Но са виждали често хора да ѝ доставят храна и дрехи за детето.

Сега акт за раждане на детето ще бъде издаден служебно от Община Калояново. Това ще се случи след решение на Районния съд в Пловдив, който е сезиран за случая от прокуратурата, предаде Нова.