Автор
Мария Николова

Майки - важно е да знаете! Какво се случва с детето ви, ако тестът му в училище е положителен?

Какво се случва с детето, ако тестът му в училище излезе положителен? Този въпрос вече е на дневен ред, след като стана ясно, че повечето родители са склонни да приемат тестване на децата в името на това да учат присъствено в класните стаи. Завръщането им в училище обаче е свързано с много недоразумения и неясноти, а главната от тях е кого всъщност предпазваме с тези тестове и предпазваме ли изобщо някого? От насоките на Образователното министерство става ясно, че децата се тестват в едно помещение заедно с родителите, които помагат, учителите и доброволците.


Ако се установи дете с положителен резултат, то се отделя в специално помещение и чака родителя си, който тамън е тръгнал за работа, да се върне и да го прибере. Което може да отнеме и час или пък два. Цялата класна стая след това се проветрява и дезинфекцира, но класът се връща да учи там, тъй като тестът в училище не е основание за карантиниране на останалите ученици. Детето, дало положителна проба, следва да отиде на лабораторно изследване с антигенен или PCR тест за COVID-19.

Чак когато вторият тест, проведен в лабораторни условия, се окаже положителен, целият клас се карантинира. Резултатът обаче може да се чака 24 часа, а и повече, заради натоварения график на лабораториите. Това означава, че децата ще са били в контакт два дни. Та питаме се къде е логиката в целия този процес при вирус, за който се твърди, че е много заразен?


Дори не е нужно да засягаме темата за родителите, които станаха жертва на агитация да не си пускат децата присъствено, защото учителите се страхуват, макар че са ваксинирани...Къде точно в този акт проличава благородната мисия на учителя да образова и възпитава малчуганите на цената на каквото и да е? Ами никъде... От едно известно време в държавата цари пълен хаос що се отнася до училищата и присъственото обучение поне за най-малките. Като цяло оставаме с усещането, че всъщност никой не го е грижа за децата, защото е прекалено уплашен за собственото си здраве и …. добруване. А това е дъното.