Автор
Люблена Папазова

MasterChef Силвена Роу: Пчелният прашец е българската суперхрана

Петият сезон на MasterChef по bTV ще посрещне нова „порция“ перспективни хоби-готвачи в чисто нова кухня. Единствената жена в журито Силвена Роу демонстрира невероятна форма за своите 52 години и изненада журналистите с признанието, че нормализирала холестерола си от 240 на 178 и повишила колагена си с 42 процента след като рязко сменила начина си на готвене. Спряла да пържи и да яде захар и наблегнала на суперхраните - не само чия и авокадо, а южноамериканските съставки, известни още от времето на инките като асаи и макуито.

Става дума за плод от палмовото дърво асаи, който прилича на грозде, но има вкус на малини и орех едновременно. Готвачката залага още на зеления чай от Япония мачата и макуито, което вид боровинка пак от Южна Америка. Топ кулинарката в журито на MasterChef вярва, че благодарение на суперхраните могат да се неутрализират всички признаци на възрастта - не само външния вид и блясъка, но и енергията, здравето на тялото. „Суперхраните са реалност, но много малко хора все още го осъзнават. Има и доста неща в България, които не се използват като пчелния прашец. Това е суперхраната на българите, но малко я ползват, въпреки че се продава навсякъде. Аз например правя пчелния прашец в смути или пък разтварям една лъжичка от него в чия още от вечерта и на сутринта е готова за закуска”, обясни пред woman.bg Роу, която готви дори за фамилията на емира на Дубай.

Силвена с 80-годишната си майка

Тя заедно с Chef Андре Токев и Chef Петър Михалчев ще започнат да раздават престилки на 25 февруари от 21.00 часа. Кулинарите, готови да променят живота си, да демонстрират таланта си и да устоят на предизвикателствата на авторитетното жури, ще се борят за престижната титла и голямата награда от 100 000 лева пред милиони фенове на всички платформи на bTV. А напълно обновеният дом на MasterChef ще ги провокира с пъстри цветове, уютни кътове за почивка, нов ресторант и няколко пъти по-голям склад с богата палитра от продукти.

Млада дама, магистър-фармацевт, която е сред новите гладиатори в кухнята, заявява: „Много обичам да готвя, много обичам да ям! Храната е целият ми живот!“ Друга признава, че досега е посветила дните си на отглеждането на децата, семейството и работата, но сега е моментът да сбъдне мечтата си. В кухнята на добрия вкус ще влязат още полицай – тежки престъпления, модел, художник, културист и ветеринар на диви животни. Най-младият хоби-готвач тази година, който иска да спечели титлата MasterChef, е само на 16 години.

Четете още: Месечно предизвикателство: Ако нямаш време за закуска, изпий поне едно смути