Матей Казийски е Мъж на годината 2010. Той е вторият волейболист, оглавил класацията.

Спортистът беше номиниран за отличието на Дарик заедно с вицепремиера Цветан Цветанов и министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

В допитването се включиха 16636 души. 10492 от тях предпочетоха Казийски за победител.

Министърът на вътрешните работи Цветанов за втора поредна година остана втори в крайното класиране (с 3387 гласа), изпреварен отново от спортист. През 2009 г. той беше победен от футболиста Димитър Бербатов. Третото място е за министър Плевнелиев (2757 гласа), за когото участието в състезанието беше дебют.

Преди година Матей Казийски закова десетото място в класацията на Дарик. Тогава той попадна в нея заради бронзовите медали, извоювани от националите ни на Европейското първенство по волейбол в Турция. Сега Казийски е победител заради поредния си успешен сезон в италианския клуб Тренто, и въпреки седмото място на страната ни на световното в Италия.

На церемонията в Младежки театър отличието му връчи президентът на Тренто Диего Мосна. Италианецът пристигна в София специално за събитието.

През 2008 отличието беше за волейболиста Пламен Константинов, а футболистът Димитър Бербатов стана Мъж на годината 2009. За 20-годишната история на класацията са я оглавявали общо осем спортисти.

Като част от добрата традиция на конкурса, на церемонията в Младежки театър Дарик връчи и наградата Мис ТВ чар. Екипът на медията отличи едно от емблематичните и най-чаровни лица на Българската национална телевизия - Мартина Вачкова.

Дарик раздаде и три допълнителни награди. Режисьорът Димитър Митовски получи отличието "Постижение на годината". То е заради невероятния успех на дебютния му игрален филм "Мисия Лондон" - най-гледаната и най-касовата лента в новата история на българското кино.

Шефът на пожарната в Свиленград Валентин Ангелов взе приза "Обикновен герой". Той ръководеше българския отряд, изпратен през лятото в Подмосковието, за да се бори с невижданите там пожари.

Наградата "Легенда" е за актьора Наум Шопов.

Снимка: Дарик