Мая Цакова има дълга автобиография, на която бихме могли да посветим цял отделен материал.

30-годишният й трудов стаж я е срещал с какви ли не предизвикателства – преподавателска работа в чужбина, различни административни позиции в едни от най-големите държавни структури,

Днес Мая е управител на фондация „Union Art”, която е учредила сама. Член е на ръководството на Zonta club Sofia и Ladies forum.

И след всичко това определено изяснихме защо е следващата ни героиня в женския сериал на мъжките момичета „Нежни и успешни”.

- Как започна професионалният Ви път?

Започнах професионалната си кариера веднага след завършване на висшето си образование СУ „ Климент Охридски”.

В 30-годишния си трудов стаж съм записала дългогодишна дейност в културния и международен отдел на Комсомола; преподавателска работа в чужбина; Парламентарен секретар в Министерство на културата, съветник на Министъра на МРРБ, председател и член на съвета на директорите на „Автомагистрали” ЕАД, в.с. Елените, хотел Рила в София, учредител и управител на фондация Union Art.

Бях ръководител на работни групи за изменения и допълнения на законопроекти в областта на културата, вицепрезидент и президент на Зонта София.

Участвала съм в работата на различни международни форуми на ООН, ЕС, ЮНЕСКО, УНИЦЕФ.

- Какви мъжки качества трябва да притежава една успяла жена?

Въпросът за мъжки и женски качества отдавна не е на дневен ред. Нима някой се наема да дефинира кои са мъжки и кои са женски качества в нашия 21 век?

Жени работят в космическите програми на НАСА, изкачват Еверест, ръководят световни финансови институции, а у нас вече има закон, който дава право на мъже да ползват майчинство при отглеждане на децата си.

В годините на моя съзнателен живот нещата толкова много се променяха, сливаха, преливаха, преместваха, че от патриархалните ни ценности май почти нищо не остана.

Борихме се за еманципация, завземахме чисто мъжки територии и професии, доказвахме се в един чисто мъжки свят, без илюзии и правила. Дано в следващите години мъжете ни да не започнат битка за своята еманципация. Или може би: Дано да започнат! Защото тогава ще се почувстваме в по- голяма степен жени – красиви, нежни, вълшебни и романтични.

- Как намирате баланса между личния живот и професията?

Това е най-трудният баланс в живота на съвременната жена. Да бъдеш едновременно и съпруга, и майка, и жена с кариера, и обществено ангажирана, и в същото време да изглеждаш винаги и навсякъде впечатляващо, никак не е лесно!

Но всичко е въпрос на добра организация и умение да се справяш във всяка ситуация. Понякога денят ми е подреден не по часове, а по минути. Но толкова съм свикнала с този свой начин на живот, че ако направя и най-малката промяна в него, няма да съм аз.

- Какви са плановете Ви в професионално отношение?

Светът, в който живеем е изключително динамичен и, ако не следваме неговия забързан ритъм, рискуваме да останем там, където сме. А всяко изоставане днес е предпоставка за неуспех утре.

В моята професионална кариера ми се е налагало непрекъснато да уча нови неща, да навлизам в различни сфери на живота, да откривам непознати за себе си светове. Предизвикателствата не ме плашат. Напротив, винаги цитирам древните китайци, че колкото повече вода, толкова по- високо е лодката! Мразя посредствеността във всичките и форми и прояви. Каквото и да правя, където и да работя, следвам едно свое желязно правило – „Аз не опитвам. Аз успявам!”.

- Кога сте се чувствали най-удовлетворена от работата си?

Винаги когато съм успявала да свърша работата си в срок и добре, когато съм чувала искрени думи на признателност и благодарност. Толкова е просто!

- Колко време Ви е нужно сутрин, за да се приготвите преди работния ден?

Това е най-хубавата част от деня ми – началото. Тя обикновено започва с чаша кафе, с подготовка, със слушане на новини.

Когато имам по-ранни срещи, оставям гримирането за „в колата” и обикновено до третия светофар съм готова с макияжа си.

- Каква е връзката между външността и успеха в кариерата?

Трудно ми е да преценя. Като правило сме възприели, че добрата външност помага. Но и най - впечатляващата външност не може да замести липсата на интелект, непрофесионализъм и лични и делови качества.

Но хубавата външност може и да ти пречи, ако работиш в женски колектив (шегувам се, разбира се). Напоследък все повече анализи по темата показват, че цялостното възприятие на един човек се определя до голяма степен от неговата визия.

Понякога страдаме от това, че мъжете, с които работим, ни възприемат повече като красиви жени и по-малко като професионалисти, но това вечно състезание с тях ужасно ме забавлява и зарежда.

- Любима модна марка и парфюм?

Харесва ми всичко красиво и всяка дреха, която ме кара да се чувствам специална за някого. Марка Кавали, Ферре, Долче и Габана.

Козметика – само La prairie. Парфюм Pure poison - Dior, Аngel and demon – Живанши.

- Каква е Вашата тайна за добра форма?

Нито една диета , медикаменти, пластични интервенции или който и да е спорт, няма да те поддържат в добра форма, ако липсва твоето вътрешно усещане за хармония със света около теб и в теб самия!

Зареждат ме разходките в планината, планинските цветя, водата, звездите. Обожавам морския бриз и полета на чайките... И то на една моя любима „Чайка”, тази на Ричард Бах, от която съм запомнила: „Открий това, което дълбоко в себе си знаеш, и тогава ще съзреш начина на летене!”. Ние можем да бъдем свободни! Можем да се научим да летим.

- Коя е най-добрата почивка?

Със семейството, с приятели. Не е важно къде си, а с кого. Звучи като клише, но е самата истина. Защото и най-обикновеното място става романтично и незабравимо, когато си с любимите си хора, а и най-луксозният и екзотичен курорт се забравя и не оставя следа в душата ти, ако си бил зле придружен.