Автор
Woman.bg

Мексиканско лято в София - Латино джаз и Лаура Ескивел

Ритъмът на латино джаз, с който ни зареждат Веселин Веселинов –Еко и Венци Благоев тези дни в парка „Заимов” провокира лятна жажда за повече латино култура, повече Мексико и пиперлив вкус.

Все усещания, които можете да почерпите в изобилие от книгите на Лаура Ескивел.

Ако не сте успели да се запознаете с мексиканскта писателка по време на нейното посещение преди два месеца в България, доверете се на нейните рецепти за горещ шоколад, сватбени торти от които избухвате в сълзи и я опознайте чрез книгите й.

Романът й „Като гореща вода за шоколад“, преведен на повече от 35 езика, преиздаван два пъти у нас въвлича в свят на вкусове и цветове, крайни силни чувства и то само чрез съставките на мексикански готварски рецепти и силни подправки. За някои това може да е магически реализъм, за други лятно четиво, но дори да не обичате силно пикантните мексикански ястия, ще ви допаднат героите на Лаура Ескивел. Те правят магии, чрез ястията си (Тита), четат думите в сърцата на хората (Хубило), но най-вече се палят и горят като кибритени клечки.

Лаура Ексивел пише: „Баба ми имаше една много интересна теория. Тя казваше, че всеки от нас е роден с кутийка кибрит в себе си, но ние не можем да запалваме клечките сами;точно както при този опит ние се нуждаем от кислород и от помощта на свещ. Кислородът например ще дойде от дъха на любимия човек, а за свещ може да послужи някакъв вид храна, музика, милувка, дума или звук, които да предизвикат възпламеняването на една от кибритените ни клечки.” („Като гореща вода за шоколад“)



С всеки следващ роман след „Като гореща вода за шоколад”, който се превръща с световен бестселър, мексиканката писателка се старае да дари читателите си с въпросната свещичка, за която пише. С точните думи, с магически рецепти, с метафизични истории за прераждаща се любов като тази на героите й от „Закона на любовта”, с заразяващи истории като историческия й роман „Малинче” Лаура Ескивел изпробва до колко може да запали кибритената клечка, която вярва, че се крие всеки един от читателите й.

Специално за българската публика Лаура Ескивел учавства в филм на Искра Ангелова - „Хляб и шоколад”, излъчeн по БНТ на 23 юли, споделяйки точната рецепта и в готвенетео и в писането.

автор: Тамара Вълчева