Автор
Woman.bg

Мелания Тръмп награди 10 жени за смелостта им

10 жени от различни части на света получиха почетни награди от Мелания Тръмп. Всяка една от тях е известна с изключителния си принос в различни области от обществения живот на страната си.

Качеството, заради което тези жени привлякоха вниманието на първата дама на САЩ към себе си, е смелостта.


"Смелостта е това, което ни движи напред", каза Мелания Тръмп. Тя, заедно с държавния секретар на САЩ - Майк Помпейо, връчи Международната награда "Най-смели жени" на представителки на Бангладеш, Джибути, Египет, Ирландия, Йордания, Мианмар, Перу, Танзания, Черна гора и Шри Ланка.

"Смелостта е това, което разделя хората, които само говорят за промяна от тези, които действат за постигане на промяна. Смелостта иска жертви, храброст и смирение. Това е умението да поставяш други на първо място", подчерта още съпругата на американския президент Доналд Тръмп.

Наградата е учредена от Държавния департамент през 2007 г. и досега е връчена на над 120 жени от 65 страни. Сред лауреатите има правозащитни активистки, полицайки и разследваща журналистка.

В речта си Помпейо обърна специално внимание на иранките, които протестират срещу искането да носят хиджаб на обществени места. Той не пропусна да припомни и трагедията с украинска активистка, която почина през 2018 г., след като бе залята със сярна киселина.

Не липсваше обаче и полемика по време на присъждането на отличието. Държавният департамент призна, че информацията относно награждаването на финландска разследваща журналистка, е била погрешна.

"Допуснахме грешка. Това бе достойна за съжаление грешка. Ние неправилно информирахме това лице, че е било избрано сред финалистите. Това беше грешка", заяви говорителят на Държавния департамент Робърт Паладино.

Той се извини публично, малко след като изданието "Форин полиси" съобщи, че наградата на финландската разследваща журналистка Йесика Аро е била оттеглена.
Йесика Аро е разследващ журналист, която наскоро извади наяве руски пропагандни операции, заради което си докара доста неприятности. Тя бе и сред номинираните за отличието от американското посолство в Хелзинки.

Според "Форин полиси", който се позовава на американски представител, запознат с вътрешните дискусии по присъждането на наградата, Държавният департамент решил да отмени решението си да я връчи на журналистката, след като представители разгледали нейни профили в социалните мрежи и открили, че там тя често е критикувала американския президент.

Все пак Паладино добави, че финландската журналистка е професионалист и заслужава уважение за работата си. "Ние се възхищаваме на нейните журналистически постижения и това беше в основата на номинирането ѝ от посолството ни в Хелзинки", поясни още той.

Четете още: Дали празнувам 8-и март? И да, и не