Автор
Весела Георгиева

Meta, вие нас с Facebook ли ще ни плашите? Нещо сте се объркали

Ако Meta не получи възможност да прехвърля, съхранява и обработва данните на европейските си потребители на сървъри в САЩ, Facebook и Instagram може да бъдат спрени в цяла Европа. Това е предупредил собственикът на технологичния гигант Марк Зукърбърг в годишния доклад на компанията, представен пред Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ миналия четвъртък.

Meta предупреждава, че ако не бъде приета нова рамка и на компанията не ѝ бъде позволено да използва сегашния модел на споразуменията "или алтернативи", тя "вероятно" вече няма да може да предлага много от своите "най-важни продукти и услуги" - включително Facebook и Instagram - в ЕС, пише в доклада, цитиран от посочените медии.

Обменът на данни между държави и региони е от решаващо значение за предоставянето на услугите на компанията майка на Facebook и за целенасочената реклама. Затова тя използваше „Щита за поверителност“ като правно основание за извършване на трансферите. Този договор обаче беше отменен от Съда на Европейския съюз през юли 2020 г. заради нарушения, свързани със защитата на данните. Оттогава насам ЕС и САЩ съобщаваха няколко пъти, че работят по нова, актуализирана версия на договора...

View post on Instagram
 

И се заговори за края на Фейсбук в Европа. Но на кого му пука? Като нямаше едно време Фейсбук да не би да сме си седяли по къщите? Социалните мрежи веднага намериха варианти за справяне с "кризата".

View post on Instagram
 

Някои заявиха, че вече са се насочили към мрежата, създадена от бившия американски президент Доналд Тръмп. Други пък ще заложат на родни варианти, трети канят вече приятели в близкото кафене.

Всъщност и на децата е ясно, че Зукърбърг няма да дръпне шалтера, защото става въпрос за много пари. Европейският пазар не е за изпускане, особено сега, когато акциите на Meta вървят надолу. Да, Марк призна, че не се притеснява от спада, защото гледа на инвестициите си дългосрочно. И все пак, кой би загубил един от най-добрите си пазари?

Потребителите са спокойни. Вълнува ги само един въпрос - ще може ли всички да си останем пак красиви и умни, каквито сме си в социалните мрежи? Може ли?