Добре дошли в Метавселената, светът на Марк Зукърбърг, в който всички ние сме просто едни пионки, опитни зайчета и каквото друго се сетите. И да не мислите, че имаме нещо против създателя на Фейсбук, напротив - човекът си е гений и го доказа за пореден път. Ако има някой, който в момента върти света на малкия си пръст, това несъмнено е той.

И тук късметът не играе никаква роля, просто никой преди него не се беше досетил в колко големи мащаби може да се разпростре човешката суета, любопитство, воайорство и желание за внимание. Той обаче, вероятно първоначално без да иска, създаде платформата, в която всички тези наклонности получават маскимално поле за изява, че дори и позволява развитие на работни проекти, реклама и по-лесно постигане на професионални цели. Абе, да живее Фейсбук!

Ето че дойде моментът и за следващата стъпка - тотално да завладее планетата и да направи напълно възможно съществуването на човечеството без никой да излиза от вкъщи. Просто всичко да е в Метавселената и да не остане нищо за реалния свят. Дори бих добавила един отличен коментар по темата от Светослав Иванов, който гласи:

Добре, де. Може би беше по-любезно първо да поясня какво точно е Метавселената, въпреки че сигурно много от вас вече знаят. Та - идеята на този проект е да зарежем екраните, ама не съвсем и да изпитаме ефекта от присъствието си във виртуална реалност. С две думи границите между физическия и цифровия свят да бъдат премахнати. По думите на Зукърбърг това е следващата крачка. Думата "Мета" идва от старогръцки, а буквалното значение е "След". Това е и целта на създателя - да продължи в бъдещето.

Да промени името на компанията си от Фейсбук на Мета, всъщност е доста хитър ход, тъй като срещу "Фейсбук" са подадени доста документи, изтекли в медиите материали, разкриващи как компанията е пренебрегвала вътрешни доклади и предупреждения за вредите, нанесени или усилени от нейната социална мрежа по света. И дето се вика човекът иска да започне на чисто, с неопетнено име. Няма лошо, несъмнено това е крачка напред за него, а и за света. Огромна при това.

Само дето би било много по-хубаво, ако всичко не беше толкова достъпно. А сега пък става още по-достъпно, прекалено дори. Но за Зукърбърг Фейсбук е: "История, започнала в общежитие, прераснала отвъд това, което можем да си представим", по негови думи. Той добавя още, че след време дори няма да бъде необходимо да използваме Фейсбук, защото всичко, от което ще имаме нужда в интернет, ще се намира в Метавселената.

Не можем да не се съгласим, че Марк Зукърбърг вече се движи отвъд възможното и открива нови светове. Прехвърля животите на милиарди хора в мрежата, човекът откри топлата вода на новото време. Накара ни да мислим, че Фейсбук ни обединява, ама всъщност ни направи едни зомбирани в малки и големи екрани човеци, живеещи в измислена реалност, която позволява на всекиго да създаде измислена представа за себе си пред света. И сега това ще се задълбочи. Но пък погледнете го от добрата страна - ако сте хоум офис и колегите ви липсват до болка (ама, сигурни сме, че е така), всичко ще може да си бъде по старому и да се наслаждавате на оперативките от вкъщи. Ще е съвсем като в офиса.

Интересни времена предстоят. Метавселената е вълнуваща, но тя няма ли тотално да ни откъсне от онази по-реална реалност?

За финал ви поздравявам с един от най-добрите коментари в мрежата днес: "Докато всички хранят Бил Гейтс в социалната мрежа Фейсбук, бай Зуки директно заяви намерение да управлява света. Де го чукаш, де се пука."

Четете още: Ти моето дeте 2 пъти в седмицата няма да го тестваш!