Днес Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК) ще бъде домакин на празника за тържественото посрещане на Божоле Нуво 2019. Първата бутилка ще отворят Стефан Делайе, председател на Френско-българската търговска и индустриална камара, Н.Пр. Флоранс Робин, посланик на Франция в България, в качеството ѝ на патрон на церемонията и Борислав Велков, председател на Съвета на директорите на НДК, както и други официални лица. Те ще имат честта първи да обявят Le Beaujolais Nouveau est arrivé! („Новото Божоле дойде!”).
Шеф Антоан Верест от един от водещите френски ресторанти в София ще поясни качествата на новата реколта. Поканените на празника ще имат възможност да опитат Божоле Нуво и Божоле Нуво Розе, като фокусът на събитието ще бъде изключително върху младото вино на 2019 г. и неговите качества и специфики.


Тазгодишното Божоле Нуво се отличава с дълбок рубинен цвят с виолетови оттенъци. Носът предлага чисти и елегантни аромати на червени плодове: ягоди, малини, череши. Усещането за вкусни плодове ясно продължава и на небцето с приятна заобленост и много свеж завършек. Младото вино пристига специално от световно признатата и награждавана изба Жорж Дюбов. Основателят й е прочут като Краля на Божолето и има огромен принос за популяризирането на празника по света. Поради специфичните климатични условия през годината, както и пораженията от градушки и ботритис (заболяване по гроздето), добивът е по-нисък, но успешно е достигнат 12,8% алкохол, а това е предпоставка за високо качество. Според технолозите на избата, реколта 2019 ще има добре изразен тероар и ще предложи живи, свежи вина с аромати на малини и френско грозде. Благодарение на прецизното сортиране и най-новите технологии за производство на вино, качеството на реколтата е на чудесно ниво.
„Нетърпеливи сме отново да споделим с френската бизнес общност в България и с нашите партньори и приятели тази вълнуваща традиция за дегустация на един от най-знаковите френски продукти, с който се гордеем“, казва Стефан Делайе.


Празникът Божоле Нуво се отбелязва от французите, приятелите на Франция и ценители на виното в над 100 страни по света. Традицията възниква във винарския регион Божоле близо до Лион. Младото вино, произведено от сорта гаме, има плодов аромат и наситен червен цвят. То е свежо, бохемско и весело вино, създадено да бъде изпито бързо и с много наздравици, за да се отпразнува края на гроздобера. Божоле Нуво се предлага за консумация още в годината на беритба и производство. Дори когато вече пътува към баровете и ресторантите, то би могло все още да е във финалната фаза от ферментацията си. През 1951 г., поради обилната реколта на сорта Гаме от който се произвежда Божоле Ново, във Франция са отменени съществуващите регулации, свързани с отлежаването на виното, като е приета дата за официалното представяне на младото вино – третият четвъртък от месец ноември. След този момент Божоле Нуво бързо достига до световния пазар за всички, които са нетърпеливи да посрещнат с празник новата винена реколта.

Младото Божоле или Божоле нуво (Beaujolais nouveau) е червено вино, произвеждано от сорта грозде гаме във френския регион Божоле, Бургундия, който включва 72 селища, 2000 производителя и общо 13 000 хектара лозя. Това е младо вино, чиято продажба започва само шест седмици след края на гроздобера, винаги в третия четвъртък на месец ноември. Годишното производство на младо Божоле възлиза на около 200 000 хектолитра или 27 млн. бутилки, като почти половината (12,3 млн. бутилки) e предназначено за износ. Младото Божоле се посреща тържествено в над 100 страни по света, сред които и България. Основните пазари са Япония с над 6 млн. бутилки, следвана от САЩ, Обединеното кралство, Канада, Германия, Китай, Белгия, Швейцария и Италия. Нито един друг винарски регион в света не може да се похвали с толкова бърза продажба на толкова голямо количество вино за толкова кратък период от време.