Днес – 15 юни, е Черешова задушница. На този ден Православната църква извършва заупокойна панахида за душите на починалите, а всички християни измолват прошка за душите на своите починали близки.

Този ден народът нарича Черешова задушница, но също така Спасовска задушница, Русалско или Спасовско одуше.

В различните региони на страната денят е съпътстван с различни ритуали и обичаи, оцелели през вековете, за да се вплетат по-късно в здрава спойка с християнските ценности.

Традицията повелява...

Характерното и отличителното от другите задушници е, че на тази жените в някои региони, подобно на Великден, отново боядисват червени яйца. На места това се случва още на Спасовден.

Рано сутрин, след изгрев слънце или следобед преди залез, домакините носят приготвените от предния ден раздавки на гробищата. Преди да тръгнат, хората оставят прозорците отворени, че да не остане някоя душа в къщата. През целия път до гробищата мълчат, за да не смутят и уплашат душата.

Гробовете се почистват, прикадяват се с тамян, за да избяга дяволът, прелива се с вино или вода под формата на кръст, пали се свещичка.

Старите хора са нарекли тази задушница именно Черешова, тъй като първото вкусване на черешите става, след като първи "опитат" от тях покойниците.

Освен черешите и кръглата неразчупена пита, на трапезата задължително трябва да присъства и вареното жито. Запалва се свещ и кадилничката с тамян.

На този специален ден смирено и чистосърдечно отправяме молитва към Бог за опрощаване на греховете на онези, които вече не са сред нас, но винаги ще живеят дълбоко в сърцата ни.

Молитва от Свети Серафим Саровски Чудотворец

Упокой, Господи, душите на починалите Твои раби, нашите праотци, отци и братя,
православни християни, които са погребани тук и навсякъде,
и на Божиите раби… (избройте имената).
Дай им, Господи, Твоето Царство и участие в Твоя безкраен блажен живот
и прости им всяко прегрешение, волно и неволно.
Слава на Отца и Сина и Светаго Духа,
сега и всякога и во веки веков.

Амин

Всяка една молитва, изречена на този ден, завършва с думите: Бог да прости!

Четете още: Черешова задушница наближава. Ето как да се подготвим