Автор
Woman.bg

Моля? Плувен басейн цъфва върху покрива на "Нотр Дам"

Голям плувен басейн върху покрива на пострадалата от пожара парижка катедрала "Нотр Дам". Това предлага шведска архитектурна фирма в своя план за възстановяване на световната забележителност, разкриват от "Гардиън".

Новината идва само дни преди да бъде официално открит международният конкурс за избор на компания, която да възстанови готическата църква и да върне предишния ѝ блясък. От стокхолмското архитектурно студио UMA разкриват, че идеята е за цялостна замяна на кръстовидния покрив с басейн. По периферията му пък ще се разположат фигурите на 12-те апостола, които се спасиха от огнения ад през април и бяха свалени за реставрация.

Идеята на шведската архитектурна фирма предизвика смесени чувства сред парижани и интернет потребителите. Някои приеха смелото предложение с въодушевление, но други се присмяха на проекта и дори създадоха подигравателни колажи, включително и такъв с вятърен генератор върху "Нотр Дам", за да иронизират екстравагантното хрумване на стокхолмските архитекти.

Колкото и да е новаторско предложението на шведите, мнозина са на мнение, че то може и да бъде разгледано като опция, тъй като самият министър-председател на Франция Едуар Филип поиска да се възстанови облика на катедралата "по начин, който да я адаптира към техниките и предизвикателствата на нашата епоха".

"Ние ще възстановим катедралата и ще я направим още по-хубава и аз искам това да приключи до пет години", заяви пък президентът Еманюел Макрон в краткото обръщение часове след трагедията.

Френска фирма NAB пък предлага покривът на катедралата "Нотр Дам" да бъде превърнат в парк или красива тераса. Има и идея за създаването на горичка с кула - в готически стил, от цветно стъкло или метална кула стрела. Разбира се, има и архитекти, които са твърдо убедени, че обликът на църквата трябва да бъде възстановен в стария си вид.