Момчето, което уби 8 деца в Сърбия, било жертва на тормоз. Къде са "спали" родителите и учителите, защо не са разбрали, че има проблем?

04 май 2023 | 11:11
31237
6
Unsplash, FreePik
6

Хора, говорете с тези деца, забравете за телефоните си, за бирата с приятели след работа, говорете с децата си. Живеем в трудни времена. Децата ни невинаги успяват да се справят с отношението към тях, понякога те не споделят, крият обидите, които се случват и на живо, и в мрежите. Живеем във времена, в които жестокостта, надмощието и възможността да се присмееш те прави готин и са част от криворазбраното оцеляване.

Факт, ежедневието на децата ни с всеки изминал ден става все по-трудно. Те не могат да общуват, защото имат твърде много - материално, и твърде малко - емоционално... Защото ние твърде рядко намираме време да водим нормални, човешки разговори с тях, защото отвсякъде ги заливат гадни реклами, тъпи риалити формати, предавания, в които се толерира външността, имането, марковите джаджи. А детската психика не може да се пребори, да се отстоява, тя се пречупва, макар в много от случаите да се опитва да бъде себе си.

Наша е отговорността да помагаме на децата си пораснат добри хора. Да им подадем ръка, когато сърцето им е пълно с болка, заради някоя кофти дума, обида, определение...

Наша и на хората, които работят с тях - в детските градини, училищата. Защото именно там те прекарват голяма част от времето си, там се оформят групички, създават се приятелства или пък точно обратното - нагнетява се омраза, неприемане, нетолерантност. Често те избиват в непредвидена, но обяснима донякъде, агресия. А понякога се стига и до ситуации като тази в Сърбия, в която едно 13-годишно момче застреля 9 човека. Хладнокръвно, планирано.

Стрелецът няма навършени 14 години и по тази причина няма да може да бъде подведен под наказателна отговорност. Той ще бъде настанен вероятно в психиатрично заведение.



Жертвите за момента са 9, но една учителка и шест деца са настанени в болница, а медиците се борят за живота им.

13-годишният нападател е имал два пистолета и е планирал всичко в продължение на месец, съобщи сръбската полиция. Момчето дори е направило списък с имена на децата, които иска да убие. Значи е имало проблем, проблем, който със сигурност не е от днес, не е от вчера. Проблем, който е тлеел, за да избухне в едно ужасно престъпно деяние, неразбираемо за голяма част от нас.

Но знаем ли какво е ставало в главата на този вече тийнейджър, какво е бил принуден да преживее, за да поиска смъртта на тези свои съученици? И защо никой не е разбрал за проблема?

Преди време актрисата Александра Сърчаджиева, сподели, че е преместила дъщеря си София в друго училище, защото неин съученик ѝ казал, че баща му нарекъл майка ѝ с лоша дума - "разпоретина".

Повече от ясно е, че проблемът с насилието е много сериозен - в целия свят. И у нас. Но залисани в собствените си проблеми, загледани в екраните на телефона, телевизора, таблета, ние, възрастните, не разбираме, че децата ни се нуждаят от нас, за да пораснат щастливи, уверени, добри хора.

Ние неглижираме техните проблеми в името на нашето спокойствие, заливаме ги с кофти думи и новини, които без проблем влизат в речника ни, но не са подходящи за тях. Защото те точно сега градят ценностната си система, учат се да работят в отбор, да помагат, да бъдат част от едно общество. Учат се да разграничават добро от лошо. А ние какво им даваме - куп материални "блага" и нищо стойностно, нищо, което да стопли душата им, да ги подготви за голямата игра на живота.

Установено е, че бащата е водил момчето да го учи да стреля, а оръжията са законно притежавани. Явно е искал да го направи "мъж", но по пътя към това възмъжаване явно е забравил да му даде достатъчно любов, разбиране и подкрепа...

Сръбският президент Александър Вучич възнамерява да обяви по-строги ограничения върху притежанието на оръжие. Сръбският президент обмисля още намаляване на възрастовата граница от 14 на 12 години за носене на наказателна отговорност.


Стотици хора се събраха пред училището в Белград снощи, за да положат цветя и свещи в памет на загиналите при стрелбата.

"Започнато е разследване за причините", каза за "България сутрин" актьорът Стефан Щерев, който в момента се намира в Белград.

"Намирам се пред училището, хората поставят цветя и свещи, не е леко. Знаете, че е обявен 3-дневен траур в Сърбия. А новината за стрелбата я разбрах, докато бях на работен ангажимент. През 2003 година, когато застреляха премиера Зоран Джинджич, бях отново тук. Страшно е усещането, че това е възможно", сподели Щерев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Да, страшно е. Защото утре това може да се случи и в нашето или вашето училище, с моето или вашето дете. Затова говорете с децата си, обичайте ги, подкрепяйте ги, учете ги на истински ценности. Учете ги да отстояват себе си, да търсят помощ, когато имат проблем и да бъдат толерантни към различните. Животът е твърде кофти изживяване, за да оставим онези, които най-много обичаме, да се справят сами с порастването. Те имат нужда от нас. Не го забравяйте. Дори да не го показват, дори да не се правят, че не ни слушат, те имат нужда от много любов и подкрепа, от гръб, от подадена ръка. И от слушател понякога. Ама наистина, не проформа.


Коментари

6
  27 май 2023 | 04:37 отговор
 

И аз живея и работя в Гърция но такава фотомодел като Валерия не съм виждала.И като знам как ги избират според мен това е лъжа на Циридис за да спечели някой лев от нея.Играят мошенически номера.

 
5
  27 май 2023 | 04:10 отговор
 

Каква намеса имат Евгени и Валерия във катастрофата и във убитите 8 деца.Единият е психопат а другият без право на управление.Всеки си казва мнението господа.Аз да ви кажа защото и дъщеря ми беше пианистка и да го правят това надарено момче две мърли така едната дърта кучка а другата неграмотна лизбийка.Те какво си мислят че лесно пиянис така се става.

 
4 Има някой да каже нещо
  04 май 2023 | 21:41 отговор
 

Като повдигне въпроса със обиди и тормоз пред някоя госпожа се изразява майката на еди кое си дете има претенции че обиждате...... еди кой си и това се казва заплатаджия че неможе една текстова задача да обясни на децата чийто родители трябва да търсят платен учител защото този неможе и не е достатъчно компетентен и неграмотен купил си дипломата.

 
3 какъв
  04 май 2023 | 20:37 отговор
 

какъв тормоз, какви пет лева??? гледал е американски филми. там само супер героии, убийци, насилници, ужаси и какво ли още не.

 
2 Някой
  04 май 2023 | 17:15 отговор
 

Ами телевизията? Всеки ден само негативни новини .Имам чувство че гледам Канал за криминална хроника. Ами филмите ? Само убийства и насилие. Ами компютърните игри ? И там само убийства и стрелби. Отивам в един Интернет клуб да си принтиран няколко листа и какво виждам? Там е пълно с деца около тази възраст и по малко даже ,играят на компютри игри с преследване и убийства ,стрелят се един друг и ругаят ,псуват...Какво гадно думи чух с ушите си няма да споменавам. ВСИЧКИ ТЕЗИ ДИГИТАЛИЗАЦИИ ДООБРАЗОВАТ ДЕЦАТА И ТО В ЛОША ПОСОКА. ВДИЧКО ОДВА ОТ СЕМЕЙСТВОТО И РОДИТЕЛИТЕ.ЗАЩО КЛУБОВЕТЕ СА ПЪЛНИ С ДЕЦА И ИМ СЕ РАЗРЕШАВА ДА ИГРАЯТ НА ТАКИВА ОПАСНИ ИГРИ. ТАМ ТЕ СЕ УЧАТ ДА СТРЕЛЯТ ОЩЕ ПРЕДО ДА СА ВИДЕЛИ ИСТИНСКО ОРЪЖИЕ, УЧАТ СЕ ДА КАРАТ КОЛИ И ДА ВЪРТЯТ ГУМИ ОЩЕ ПРЕДИ ДА СА ВЗЕЛИ КНИЖКИ. ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯТА , КАКТО ВИЖДАМЕ САМО СЕ ИЗРАЖДА ПОКОЛЕНИЕТО И НИЩО ХУБАВО НЕ НИ ЧАКА

 
1
  04 май 2023 | 15:55 отговор
 

 

Добави Коментар

Най-четени