Момичетата на Афганистан вече имат право да учат, но при тези немислими условия

Животът в Афганистан е все така сложен, дори бихме казали все така невъзможен. След като преди седмици талибаните нахлуха в Кабул и избухна нова война, всичко се преобърна и борбата на афганистанците вече не бе за нормалното им съществуване, а за шанса да живеят. И всичко това продължава и до този момент. Точно този, в който четете тези редове и тъгувате по отминаващото лято.

Но вероятно защото се намираме в средата на 2021-ва година от 21-ви век, талибаните освен че нахлуват, разграбват, убиват и взривяват наред, сякаш са склонни и да отстъпват. Съвсем наскоро научихме, че те призовават жените да участват в управлението на Афганистан, а днес излезе изявление, в което се съобщава, че ще имат и правото да учат в университет. Но разбира се, има условие - момичетата да получат висшето си образование отделно от момчетата. Също така няма да бъде разрешено мъже преподаватели да водят лекции на жени. Да живее адекватността на талибаните... И тук е моментът да бъде направен съвсем логичният извод, че по този начин жените отново ще бъдат лишени от образование, защото университетите нямат достатъчно ресурс да се съобразят с изискването момичетата да бъдат обучавани само от дами.

Тепърва предстои талибаните да завършат рамките на правителството си, като се очертава новите правила да бъдат съобразени изцяло с правилата на шериата. Припомняме ви, че преди нахлуването в средата на август, президентът на Афганистан, Ашраф Гани, работеше усилено и успя да повиши свободата на жените в страната. Благодарение на него, те имаха правото да учат и работят, но в по-консервативните части на държавата, те продължаваха да бъдат робини на мъжете си.

И макар талибаните привидно да приемат нова, доста по-свободна позиция, за жените в обществото, правата им несъмнено ще бъдат ограничени. И пример за това е условието да получават образованието си единствено от учители от техния пол.

Също така Афганистан има голям процент младо население, като 63% са под 25-годишна възраст. И всички те са израснали в една по-лека действителност, в която не са били спазвани бруталните закони от миналото. Заради това Афганистан бележи напредък в развитието си, но сега предстои животът на всички тези млади хора да се преобърне. И жените отново да бъдат лишени от правото си да бъдат хора с цели, мечти и свобода.

Четете още: Радина Червенова се завръща в ефир, но няма да повярвате къде