Автор
Веселина Петрова

Морган Фрийман и безценният му урок: Живот без мечта не е живот, евтините дрехи не те правят беден

Задачата ни е да се грижим за семейството си, а не да впечатляваме хората". Това казва актьорът Морган Фрийман по време на пресконференция на филмовия фестивал в Торонто преди години.

„Да носиш евтини дрехи и да караш стара кола не те прави беден или разорен. Задачата ти е да изхранваш семейството си, а не да впечатляваш обществото.“



Прав е, нали? Колко от нас обаче го осъзнават днес във времето на постоянно обновяващите се технологии и надпреварата за повече и повече. Но не за повече знания и умения, а за повече материални блага. Животът ни сякаш се свежда до това да планираме най-страхотните почивки на най-актуалните в момента места, да си купим последния модел телефон, часовник, телевизор, да имаме. Да имаме от всичко и по много, скъпо, лъскаво, модерно.

И ако преди сме си правели планове да прочетем някоя нова книга, да отидем на театър или да се разходим в планината с децата, днес гоним вятъра в Алпите, печем се в Тайланд, позираме в Занзибар. А дори да не сме в перфектна форма, това лесно се "оправя" с малко фотошоп, филтри, грим... Фалшивото ни щастие, изсипано в огромни количества в социалните мрежи под формата на сторита и видео, трябва да ни накара да се почувстваме добре. Но така ли е наистина?

Не. Не е. Защото имането не ни прави щастливи. Доказано е. Материалните придобивки и успехът в работата са важни понятия за всеки човек, но не се равносилни на щастие.

View post on Instagram
 

И да, прав е Морган Фрийман. За това, че впечатляването не ни прави по-спокойни, усмихнати и удовлетворени.

Ако сега ви попитам кога за последно сте се чувствали щастливи, вероятно няма да ми отговорите, че това се е случило, когато сте си купили дом, подписали сте успешен договор или сте спечелили голяма супа пари. Вероятно ще си спомните моментът, в който е било лято, вървели сте по улицата, пеели са птички, а любимият ви човек е хванал ръката ви. Или когато сте прегърнали детето си за първи път. Ето тези ситуации ни правят истински щастливи и удовлетворени, важни, необходими.

Залъгваме се, че когато постигнем успех, когато реализираме поредната цел, когато си купим еди-какво си, ще сме щастливи. Но не. Хората, които са успешни, знаят, че той, успехът, не носи такова удоволствие, каквото са очаквали... Живеем с тези нагласи и очаквания, но после сме разочаровани. Ако наистина вярвате, че ще намерите щастието си някъде там в бъдещето, когато постигнете успех, ще се превърнете в заек, който постоянно тича след моркова, завързан за пръчка пред него. След всяка постигната цел идва нова. И вие ще продължите да тичате така цял живот. И когато изведнъж усетите, че годините са минали, ще разберете, че сте пропуснали живота си, тичайки.

Изследователи от Калифорнийския университет са установили, че доходът, положението в обществото и наличието на любим човек съставляват само 10 процента от щастието в живота ни. 40 процента зависят от ежедневния ни опит - разходките, срещите с приятели, хубавата музика, която звучи в слушалките, докато вървите по улицата, усмивката на непознат, чудното кафе, изпито на слънце, докато слънцето гали лицето ви...

Психолозите ни дават един съвет, с който може би ще успеете да бъдете щастливи. Радвайте се на всяка малка стъпка, на всяка малка победа, на всеки миг. И бъдете благодарни. За всичко онова, което сте и което имате. Това е. Учете, пътувайте, забавлявайте се, обичайте, грижете се. Не защото е модерно или защото другите го правят. А защото така искате, защото на вас ви харесва. Бъдете добри към себе си. Грижете се за себе си и семейството си. Всеки ден. С малки жестове, с много любов. И когато се обърнете назад след години, ще видите десетки малки, щастливи прашинки от един красив път. Вашият.