На Рождество Богородично молитвите за рожба се сбъдват

08 септември 2022 | 00:01
41942
2
Снимки: Pexels
2

На 8 септември празнуваме един от 12-те най-големи празници в православния календар - Рождество Богородично, известен по народно му и като Малка Богородица.

Малката Мария, бъдещата майка на Спасителя, се ражда в Назарет в семейството на Йоаким и Анна. Те били щедри и милосърдни хора, които отделяли две третини от своите доходи в полза на бедните и онеправданите. Имали обаче една голяма болка – дълго време не могли да се сдобият с дете.

След години на надежда, силна вяра и любов, горещите им молитви най-сетне били възнаградени и пред Анна се явил ангел, който й казал, че ще роди дъщеря на име Мария, заради която всички земни родове ще бъдат благословени.

Православните християни почитат Света Богородица като пазителка и дарителка на семейното щастие. Божията Майка е и покровителка на родилките.

Според обичаите от най-стари времена на този ден домакините месят и пекат питка, която след като изстине, поливат обилно с мед.

Жените отправят молитви към Богородица за рожба, леко раждане и крепко здраве за всички деца.Четете още: Каква Мария си според зодията?

Още по темата

Коментари

2 ВП
  08 септември 2022 | 21:19 отговор
 

Амин, дай Боже!

 
1
  08 септември 2022 | 11:55 отговор
 

амин!

 

Добави Коментар

Най-четени