Автор
Антония Михайлова

Нагъл зрител вбеси с телефона си топ цигуларка

Смартфоните са започнали да поглъщат толкова голяма част от ежедневието ни днес, че за мнозина тяхното обсебващо влияние над хората създава все по-големи проблеми. Включително и за артисти и музиканти. Затова не е изненадваща и реакцията на световноизвестната германска цигуларка Ане-Софи Мутер, която възмутено прекъсна изпълнението си, заради зрител от първите редове в залата в Синсинати, САЩ.

Причината? Започнал да снима със смартфона си, смущавайки изпълнителката със светкавицата на камерата, пише ClassicFm.

Прочутата цигуларка Ане-Софи Мутер била по средата на "Концерт за цигулка" на Бетовен, когато след поредната светлина насреща ѝ, тя внезапно спряла да свири. Цигуларката директно се обърнала към зрителя и го помолила да преустанови снимането.

За изненада и на нея, и на всички присъстващи, снимащият влязъл в спор с цигуларката и след размяната на няколко реплики от страна и на двамата, тя казала: „Или аз ще напусна концерта, или вие ще оставите телефона и записващото устройство“.

Наложило се слушателят да бъде изведен от концертната зала от самия директор на симфоничния оркестър в Синсинати, за да продължи концертът.

Остин Ларсон, музикант от Балтиморския симфоничен оркестър, който бил сред публиката, описва инцидента във Фейсбук по следния начин:

„Уважавайте художествените форми: Тази вечер в Синсинати Симфоничният оркестър и нашите патрони станахме свидетели на сюрреалистичен спектакъл за цигулка от Бетовен, когато солистката Ане-Софи Мутер спря рязко по средата на втората част, за да се обърне към човек от публиката – на вид не повече от 20-годишен, който правеше видеозапис от втория или третия ред. Нарушителят имаше наглостта да се изправи (!) и да поведе спор, а скандалът приключи, едва когато директорът на симфоничния оркестър в Синсинати стана от мястото си, за го изведе от залата, преди втората част да започне отново.

Извинете, маестро Бетовен, за ужасното оскверняване на вашата музика и допълнително извинение от името на милениумите за толкова лошото представяне на нашето поколение.
Не е за вярване!”

Ако трябва да надзърнем в концертните зали за класическа музика по света, истината е, че там присъствието на смартфони е далеч по-рядко в сравнение с това у нас. Не така обаче стоят нещата с поп и рок концертите, по време на които смартфоните се изваждат на воля и щракането с тях е неконтролируемо, припомнят от ClassicFm. През юни в Гластънбъри поп изпълнителката Били Айлиш призова хората сред публиката с вдигнати смартфони „да изживеят момента“, вместо да го гледат през екраните на телефоните си.

С това си изявление тя се присъедини към дългия списък от знаменитости, сред които „Гънс енд Роузис”, Алиша Кийс, Кендрик Ламар и Адел, които неведнъж са изразявали възмущението си от телефоните на зрителите по време на концертите си. А звезди като Риана и Мадона дори наложиха забраната им по време на техни изяви.

У нас също не липсват изпълнители, които нададоха глас срещу смартфоните. През юли певицата Деси Слава наложи пълна забрана за снимки и видеа с нея.

Признаваме обаче, че има и изпълнители, като Стинг например, които, напротив, дори стимулират и призовават феновете си да се чувстват напълно свободни да снимат по време на концертите им и да качват фотоси и клипове от изявите им в социалните си мрежи.

Макар да е наистина невероятно изобретение на съвременния гений, според нас смартфонът не е за театъра и залата за концерти. Правенето на снимки и клипчета, освен че отнема от удоволствието да се потопиш оптимално в атмосферата и духа на изпълнението, може да смути сериозно изпълнителите на сцената.

И не на последно място, сигурно ще се съгласите с нас, че само когато зрителят не е съсредоточен да документира или излъчва даден момент от сцената, може да разбере неговото послание, смисъл и красота, да се докосне и почувства най-пълноценно и истински неговата сила и изящество.

Така смятаме ние. Дали обаче „протестът“ на Ане-Софи Мутер срещу „масовата лудост“ да уловиш мига ще бъде адекватно разбран от почитателите на класическата музика и не само от тях, бъдещето ще покаже.

Четете още: Не посягайте на Доминго! Европа не е Холивуд!