Автор
Woman.bg

Най-красивото момиче - кукер, което покори социалните мрежи

Казват, че красотата ще спаси света. Още повече, ако е поднесена в комбинация от кукерска маска и голяма лъчезарна женска усмивка, бихме добавили ние.

Истина, която потвърждава с пълна сила една красива млада българка. Тя се появи, пременена в костюм на кукер, на най-зрелищния Международен фестивал „Сурва“ в Перник, на който гости от цял свят, в продължение на три дни и три нощи, имаха шанса да се докоснат отблизо до магията на един вековен обичай.

Действително, това, което направи маскарадния празник тази година по-различен от всеки друг път, придавайки му задоволителна доза финес и нежен колорит, бе именно женското присъствие в него.

Вярно е, че традициите не са това, което бяха - в миналото само на мъжете било разрешено да пропъждат злото от селото, но истината е, че там, където има жена, се ражда животът.

В българската традиция (макар и не навсякъде), в класическата литература и живопис, жената винаги е била най-голямата вдъхновителка на поетите, писателите и художниците - тя е тази, която възвръща радостта в сърцата на хората; която с искреността, добротата и бликащата си виталност разпръсква мрака от душите на угнетения човек, събуждайки у него копнежа за радост и щастие. Тя е и майка, и закрилница като любима, родена да дарява и да вдъхва любов.

Затова и няма нищо лошо, дори е прекрасно, че фокусът на фотографите през по-голямата част от времето беше насочен не към мъжката част, а към привлекателните жени-кукери.

Нищо чудно, че едно такова младо и чаровно създание привлече вниманието към себе си и стана популярна като „Мис кукер“ на тазгодишния фест. Тя е заснета от фотографа Dzhunev, а красивият кадър събра хиляди споделяния и още повече адмирации!

Четете още: Фестивалът "Сурва" - непреходната магия на един вековен обичай