Автор
Woman.bg

Най-любопитните теории: Кой уби принцеса Даяна?

20 години след трагичната смърт на принцеса Даяна историци, конспиролози и обикновени хора продължават да градят най-различни теории за това какво всъщност се е случило в парижкия тунел.

„Това не е злополука“, заяви на всеослушание Мохамед Ал Файед, след като разбра за смъртта на сина си Доди и любимата му принцеса Даяна. „Всичко е било нагласено. Това е убийство“. Думите на съсипания от мъка баща можеше да се дължат на шока от загубата, но от 31 август 1997 г. насам египетският милиардер не е променил мнението си. То е подкрепено и от факти – странни, неудобни за официалното разследване, оплитащи поредицата от събития от онази нощ и неизвестно защо неотбелязани от никого.

Официално смъртта на Даяна е била разследвана два пъти – във Франция (през 1999 г.) и във Великобритания (през 2008 г.). И двете разследвания стигнаха до неутешителни и доста повърхностни заключения. Можем да ги обобщим така – трагедията е станала заради крайно невнимателното шофиране на Анри Пол (шофьора на „Мерцедес“-а), в чиято кръв е открит алкохол, заради неизправните предпазни колани и заради безотговорното поведение на папараците, принудили Пол да превиши допустимата скорост.

20 години по-късно се събират достатъчно данни и различни хипотези, показващи, че катастрофата в тунела на мост Алма може да не е злополука, както я представят френските и британските следователи. Редица хора смятат, че смъртта на Даяна не е случайност и лежи на съвестта на висшите британски кръгове (включително и кралското семейство). Лейди Ди знаела твърде много и се държала твърде безотговорно.

Вече има над сто такива теории, но ние подбрахме най-интересните от тях – от напълно правдоподобните до абсолютно фантастичните. Ще ви разкажем и как официалното разследване опровергава тези теории.
.

Анри Пол не е бил пиян и онази нощ е изпълнявал задача на MI6


По правило първият човек, попадащ в центъра на вниманието при разследване на катастрофа, е шофьорът. Така става и този път. Анри е загинал на място. Когато френските следователи съобщават, че концентрацията на алкохол в кръвта му превишава нормата три пъти, това заключение се вижда толкова неправдоподобно на всички, че мнозина веднага започват да се чудят какво се крие зад тази измама.

Наистина, дали Даяна, бодигардът ѝ Тревър Рийс Джоунс и Доди Ал Файед биха се подложили на риск, качвайки се в кола, чийто шофьор по оценка на британската полиция е изпил най-малко 5 чаши от аперитива Ricard?

Възникват съмнения, че Анри всъщност не е пил алкохол онази нощ, а официалната версия е изфабрикувана, за да бъде прикрит фактът, че Пол е работил за MI6. Теорията е, че британското разузнаване е възложило на Анри задачата да нагласи катастрофата и да убие принцесата и любовника ѝ, но тъй като и агентът загинал в злополуката, следователите го набедили, че е бил пиян.

Междувременно лондонската полиция не намира никакви доказателства за това, че Пол е работил за британското разузнаване. Версията, че шофьорът е бил подкупен, също била изключена – шансовете неподготвен човек да оцелее в подобна катастрофа са нулеви. Нещо повече, полицията установила,че онази нощ Анри Пол изобщо не предполагал, че го очаква нощна смяна. Работният му ден приключил в 7 часа вечерта, два часа по-късно обаче му се обадили от хотел Ritz с нареждане да закара високопоставените му клиенти на ресторант.

Впрочем Доди Ал Файед сменил ресторанта в последния момент, тъй като пред предния набелязан се били събрали папараци. Следователно бил променен и маршрутът. Шофьорът не би могъл да планира прецизно убийството на принцесата онази нощ, защото разполагал с твърде малко данни.

Относно алкохола в кръвта, по-късно няколко допълнителни теста потвърдили, че Пол наистина е пил онази вечер повече, отколкото е допустимо по закон. Това е връзва чудесно и с факта, че смяната му приключила няколко часа преди извънредното повикване. При това остава отворен въпросът как така никой от служителите на Ritz или от пътниците в колата не е усетил дъх на алкохол и как така всички спокойно са поверили принцесата на нетрезвия шофьор.


Впрочем като агент на MI6 е бил заподозрян и бодигардът на Даяна Тревър Рийс Джоунс, който единствен е оцелял в катастрофата, но заради черепно-мозъчна травма не си спомня никакви подробности. По версията, представена от бившия британски разузнавач Ричард Томлинсън, физическата подготовка на Тревър му позволявала да преживее пътно произшествие, а “измислената“ амнезия му давала оправдание да не се явява като свидетел.

Кралското семейство е убило Даяна, защото тя била бременна от мюсюлманин

Тази версия се подкрепя от Мохамед Ал Файед. Според него това, че бившата кралска снаха започнала връзка с мюсюлманин дотолкова разгневило кралското семейство, че някои от представителите му – преди всичко принц Филип и сестрата на Даяна лейди Сара Макоркодейл – решили да се намесят. Нещо повече, по думите на бащата на Доди и на някои от слугите във вилата му Даяна чакала дете от любовника си и на 1 септември влюбените смятали да съобщят за това заедно с обявяването на годежа си.

Извънбрачно дете от мюсюлманин, родено от майката на бъдещия крал на Великобритания – това било прекалено за кралското семейство.

Лондонската полиция оборва версията на Мохамед едновременно с няколко аргумента. Първо – по онова време Даяна вече била усвоила изкуството да контактува с пресата, не било в стила ѝ да съобщава толкова големи новини за живота си без предварителна подготовка. По онова време нямало никакви признаци за подготовка на евентуална пресконференция.

На 30 август Доди Ал Файед посетил бижутерийния бутик Alberto Rossi, но според записите от охранителните камери си тръгнал оттам само с каталог. Най-педантичните следователи са пресметнали, че Даяна и Доди дотогава се познавали едва от 7 седмици и имайки предвид натоварения график и на двамата, прекарали заедно не повече от 23 дни. Това едва ли е достатъчно, за да решат да обявят годеж, нито пък за да изплаши кралското семейство, защото Даяна и преди е излизала с мюсюлманин.

Името му е Хаснат Хан. Той работил като кардиолог в една от лондонските болници и бил във връзка с принцесата в продължение на две години. Тогава Даяна сериозно се замисляла да се омъжи за пакистанския лекар и да си смени вярата. Както установили следователите, дори принц Чарлз дал благословията си за този брак. И как иначе? Въпреки раздялата им принцът на Уелс не можел да се събере с Камила, а новата женитба на Даяна можела да сложи край на народната омраза и да му даде шанс за щастлив живот с любимата жена.

Що се отнася до бременността на Даяна, Мохамед я споменава чак през 2001 г. Тази информация е твърде важна, за да бъде укривана в продължение на три години и половина, освен ако това не е просто уловка с цел възобновяване на разследването. Въпреки скептицизма си следователите проверяват и тази версия. Кръвните проби за ЧХГ на Даяна се оказват отрицателни. Освен това по показанията на един от приятелите ѝ принцесата не искала да се омъжва за Доди и взимала мерки за контрацепция.

От друга страна на народа му допаднала теорията, че Диана е убита заради прекомерната си влюбчивост. По време на съдебните разисквания през 2007 г. представителят на Мохамед Ал Файед Майкъл Мейнсфийлд прочел пред съдебните заседатели списък с предполагаемите любовници на Даяна, съставен по показанията на личния секретар на принцесата Майкъл Гибънс. „Списъкът на Мейнсфийлд“ включвал четири имена и завършвал с ироничното „и така нататък“, намеквайки, че реалният брой на партньорите на лейди Ди не може да бъде изчислен. Във всяка една друга ситуация тези сведения биха били използвани срещу принцесата на Уелс, но този път те послужили за обвинението срещу кралското семейство като възможен мотив за убийството на лейди Спенсър.

Даяна е била убита от журналист (който също работил за британското разузнаване)


Още една „мистична“ история, свързана с един стар бял „Фиат Уно“, чиито следи са открити от криминалистите на мястото на катастрофата. По думите на свидетели в тунела наистина имало такъв автомобил, но след злополуката той веднага напуснал „местопрестъплението“ и така и не бил намерен в Париж.

Подозренията паднали върху френския фотограф Джеймс Андонсон, който снимал двойката навилата на Файед в Сан Тропе и имал точно такъв бял „Фиат“. Според бащата на Доди Андонсон е можел да предизвика катастрофата, като засече „Мерцедес“-а на принцесата, в резултат на което шофьорът ѝ е изгубил контрол над колата и се е блъснал в стената на тунела.

Самият Андонсон отрекъл да е замесен по какъвто и да било начин в трагедията. Заявил, че не е карал отдавна колата си, а и тя не била в състояние (вече карала девета година) да настигне и засече „Мерцедес“-а, движещ се със скорост около 150 километра в час. Следователите се съгласили с него. Скоро журналистът побързал да продаде „Фиат“-а си, но и това не събудило подозрения. По автомобила на Андонсон не били открити следи от боята на „Мерцедес“-а на принцесата.

Междувременно Мохамед си държал на думата. Разузнаването можело да подкупи фотографа, който като папарак имал богат опит в следенето на хора, да блъсне леко отстрани колата на лейди Ди. При това неговият живот, за разлика от този на Анри Пол, бил в пълна безопасност.

Истинската кола така и не била намерена, Андонсон имал някакво алиби (жена му потвърдила, че в нощта на катастрофата той бил с нея в Линиер на 280 километра от Париж) и скоро всички забравили за фотографа. Спомнили си за него чак три години по-късно, през май 2000 г., когато овъгленото му тяло било намерено в автомобил, паркиран насред гората. Следователите открили в черепа на Андонсон дупка от куршум и въз основа на показанията на негови приятели, според които журналистът напоследък бил много потиснат от работата си, бързо записали случая като самоубийство.

Роднините на фотографа обаче побързали да опровергаят думите на приятелите му, твърдейки, че Андонсон напоследък бил в чудесно настроение. Те настояли случаят да се разследва като убийство. С тях се съгласил и Мохамед Ал Файед, който наред с много други хора бил на мнение, че това „самоубийство“ е дело на агенти на MI6, премахнали неудобен свидетел.

Специалните служби са убили Даяна сами (без чужда помощ)


Всъщност конспиролозите все още не са единодушни чии точно тайни служби са отстранили принцесата на Уелс – британските, френските или американските. При това обаче не се съмняват, че Даяна е убита от специални агенти. Според тях за разузнаването е фасулска работа да режисира подобна катастрофа.

Първият спорен факт за разследването била извънредната смяна на „Мерцедес“-а на принцесата. През целия ден на 31 август Даяна и Доди ползвали друга кола, но вечерта хората от техническата поддръжка забелязали някаква неведома повреда и откарали автомобила на ремонт. На гостите на Ritz бил предоставен друг „Мерцедес“, който също си имал своите неизправности (колата била блъскана и преди това) – например не му работели предпазните колани, и то точно на задната седалка, където седели Даяна и любовникът ѝ. Впрочем, познати на принцесата твърдят, че тя винаги е била много педантична що се отнася до сигурността ѝ и че при наличието на изправен колан непременно щяла да го закопчае (и може би да оцелее). Бодигардът на принцесата, който бил с колан, оцелял.

Заради това, че колата вече била удряна, на шофьора му забранили да вдига над 60 километра в час. Точно онази нощ обаче автомобилът на принцесата бил настигнат от папараци (по една от версиите те не били фотографи, а наемни убийци, които трябвало да „довършат работата“ в случай на неуспех), а от папараци човек не може да избяга на ниска скорост.

И кулминацията на операцията – влизането на колата в тунел, в който не работи нито една от 14-те охранителни камери. Последното се обяснява с това, че външното наблюдение в този квартал не се контролира от полицията или притежателите на частни имоти, а от сдружението за градския транспорт на Париж – организация, която приключва работа в 11 вечерта. Камерите остават включени, но не записват нищо. Единственият шанс злополуката да бъде видяна е пред монитора да седи човек. Онази нощ не е имало такъв.

Шофьорът бива принуден да изгуби контрол над колата – първо друг автомобил го засича (което е доказано), после водачът бива заслепен от ярка светлина (това е потвърдено от свидетели). Според бившия служител на MI6 Ричард Томлинсън това е любим прийом на специалните служби. Той твърди, че разузнаването е разработило този метод специално за убийството на югославския президент Слободан Милошевич през 1992 г. Но по-късно лондонската полиция, допусната любезно в щаба на разузнаването, опровергава думите на Томлинсън. Оказва се, че британските тайни служби не са имали никакви планове за убийството на Милошевич (което и самият бивш агент признава по-късно). Полицията намира проект за убийството на друг сръбски политик, но и там не се споменава заслепяване със светкавица.

При това очевидци признават, че светкавица е имало. Това, което не го е имало, е пристигнала навреме линейка. Хората се обадили за „Бърза помощ“ в 12:26 ч. през нощта, а Даяна била доставена в болницата чак в 02:06 ч. – твърде бавно за толкова високопоставена пациентка. И доста подозрително.

Онази нощ мишена на убиеца е бил Доди, а не Даяна


Една от най-неправдоподобните версии, но все пак и тя е разгледана подробно. Според нея онази нощ „на мушка“ не е била Даяна, а Мохамед Ал Файед – или по-точно синът му, чиято смърт можела да е мъст от враговете на египетския милиардер. Гибелта на Даяна целяла да служи за прикритие на операцията, за да не ѝ хрумне на полицията да разследва неприятелите на бизнесмена.

Няколко години преди злополуката Мохамед наистина успял да си спечели врагове. Получил с бой лондонския универсален магазин Harrods, бил уличен в нелегално финансиране на британските консерватори, а накрая бил разследван и по няколко дела по подозрение в кражба и измами.

Египетският бизнесмен винаги успявал да се измъкне от дългата ръка на закона, но някои хора смятат, че враговете му са му отмъстили по свой си начин – убивайки наследника му в ПТП в парижки тунел.

Даяна е инсценирала смъртта си и сега си живее щастливо далеч от любопитните погледи

И за десерт – най-невероятната теория за смъртта на Даяна. Според нея принцесата на Уелс е инсценирала собствената си смърт, за да започне нов живот далеч от папараците, кралското семейство и многобройните фенове.

Последователите на тази теория изтъкват няколко довода в потвърждение на идеите си. Първо – известно време преди катастрофата Даяна неведнъж споменала пред свои приближени, че някой се опитва да я убие, и то именно чрез нагласена автомобилна злополука. За това свидетелства например икономът на принцесата Пол Барел – още през 1993 г. лейди Ди му признала в писмо, че предвижда скорошната си смърт. Според нея животът ѝ щял да приключи с автомобилна катастрофа, която да позволи на Чарлз да се ожени… не, не за Камила. Тогава Даяна била сигурна, че мъжът ѝ ѝ изневерява с бавачката на децата им – Тиги Лег-Брук. Но сега това не е от значение.

Възможно е по този начин Даяна да е подготвяла почвата за своята „смърт“, правейки мръсно и на Чарлз. Това можеше да е добър сценарий за трилър, но извън екрана не стои твърде правдоподобно.

Второ – последователите на тази теория се оплакват, че тялото на принцесата така и не е било показано на широката публика. Даяна била погребана в затворен ковчег – малцина имали шанса да я видят, преди тя да замине на последното си пътуване към уединения остров на Спенсър в Нортхемптъншир.

Да, имайки предвид характера на покойната принцеса, напълно възможно е да ѝ е минала през ума подобна идея. Но да осъществи наистина подобен план? Това е безумна теория на конспирацията.

Коментар от историк, специализиран върху историята на британското кралско семейство

За смъртта на Даяна има безброй теории. Една от най-невероятните е, че британското кралско семейство са наркобарони и контролират трафика на наркотици в страната и в бившите британски колонии. Друга още по-немислима версия е, че представителите на фамилия Уиндзор между четирите стени на кралските си покои пият кръв (предполагаемо човешка), а Даяна тъкмо смятала да разкрие пред пресата тайното им увлечение. Сега интересът към монархиите е толкова голям, че всички се стараят да изтъкнат своя теория за живота на благородниците – и колкото по-невероятна и скандална е тя, толкова по-добре, защото това привлича внимание към автора.

Разбира се, Даяна наистина е знаела много, ако не всичко за задкулисния живот на кралското семейство. То било реално застрашено от разгласяване на тайните му. Не можем да твърдим със сигурност, че кралицата и роднините ѝ са отговорни за смъртта на лейди Ди, но уви, много нишки водят именно към тях. Освен това принцесата била толкова популярна сред народа, че в даден момент изтласкала на заден план самата Елизабет II. Кралицата започнала стремително да губи авторитета си, а това било недопустимо.

В тази история има твърде много неясноти, които така и не са обяснени подобаващо. Включително и отказа на кралицата да направи каквото и да било официално изявление относно смъртта на Даяна.

Според мен онези, на които Даяна създавала неприятности, не смятали да я убият. По-скоро искали да я сплашат хубаво, да ѝ направят „последно предупреждение“ да си държи езика зад зъбите, но нещата очевидно излезли извън контрол.

автор: Ива Петрова