Изба New Bloom Winery се намира в град Съединение. Производителят притежава 6000 дка собствени лозови масиви в Тракийската низина и работи както с добре познати сортове като Каберне Совиньон, Мерло, Каберне Фран, Сира, Шардоне, Совиньон Блан и Мускат, така и с нетрадиционните и нови за страната ни сортове Дорнфелдер, Регент и Глера. New Bloom Winery налага на пазара интересни български вина с модерно излъчване като сериите Verano Azur, Pixels и F2F. На пазара вече е и едноименната серия New Bloom, която засега включва две купажни вина – бяло и розе. Днес екипът на избата представя някои от най-популярните митове, свързани с консумацията на вино.

Мит 1: Хубавото вино се затваря с коркова тапа

Напротив. Все по-масово производителите използват винтова капачка тъй като тя ограничава притока на кислород в бутилката и съответно няма никакъв риск от „корк” във виното. Освен това вината, затворени с винтова капачка или стъклени тапи, нямат нужда от тирбушон, което ги прави много лесни за многократна употреба. Ето защо изобщо не е чудно, че производителите от Нов свят масово използват този метод на затваряне. Вина с винт може да откриете и на челните позиции в световните винени класации. От вината на New Bloom Winery, серията Verano Azur се затварят изцяло с винтова капачка. Белите вина от марката PIXELS също са с винт, а розето е със стъклена тапа. Пенливото вино PIXELS от сорта Глера (от който се прави Просеко) също е с уникална тапа, която на всяко отваряне прави специфичния пукащ звук на пенливите вина. Тя запазва качеството на виното за няколко дни и е комплимент към почитателите на пенливи вина. При червеното Каберне Совиньон затварянето е цяла система – уникалната тапа ArdeaSeal, която се състои от три елемента: вътрешно тяло, външна обвивка и специален „щит”, гарантира съхранението на вкусовите качества на продукта. Тапата ArdeaSeal е доказана алтернатива на класическия корк, с много ниска въздушна пропускливост, предпазваща виното от външни въздействия, прах и други. PIXELS Каберне совиньон е първото вино у нас, което се затваря по този начин.

Мит 2: Бяло вино с бяло месо, червено – с червено месо

При избора трябва да се има предвид средата, времето, обстановката – всичко това определя и подходящата температура за сервиране. От голямо значение са сосовете към конкретното ястие и използваните подправки. Шеф Андре Токев например поднесе червеното вино F2F от редкия за България сорт Дорнфелдер с комбинация от десерти. Защо не? Розето като категория се съчетава изключително лесно с голям избор от храни – както меса, така и вегетариански ястия. Това е една от предпоставките за стремглавия ръст в консумацията му както по света, така и у нас.

Мит 3: Розето е бяло вино, смесено с капка червено

Този метод бе допустим единствено за шампанското розе. Преди няколко години OIV го разреши - НО само за вина с географски произход в държави, в които това е традиционна практика. В България не е така. Ние следваме технологичен процес за производство на розе, при който се използват червени сортове грозде по технологията на бяло вино. Гроздовият сок се оставя в контакт с ципите за кратък период от време и оттам идва и съответния розов нюанс на виното. Модерни в последно време са розетата в стила на Прованс с по-бледи розови тонове. Именно такова е розето от сорта Гренаш в серията PIXELS. Гроздето за него се подбира специално. Виното идва в уникална стъклена бутилка и се затваря със стъклена тапа. Друг подобен мит за розето е, че се прави от разреждането на червено вино с вода – това на практика е невъзможно, тъй като за разреждането дори на една чаша ще е необходима много вода, което повлиява силно на вкуса.

Мит 4: Розето е само за жени

Увеличената консумация на розе в световен мащаб – това е най-силно растящата категория вина се дължи именно на повишената винена култура и разбиване на клишето, че мъжете не пият вино, още по-малко, ако е розово.

Мит 5: Червеното е по-полезно от бялото

Анализи по темата стартират още през 1995 година, когато се доказва, че въпреки, че антиоксидантните компоненти в червеното вино са повече, голямо значение има тяхното качество и ефективност за човешкия организъм. Така още през 2000 година проучване на Университета в Мелбърн стигна до извода, че двата типа вино са еднакво полезни. Ако все пак имате съмнения за ползата или вредата за вашето здраве може да замените бялото или червеното с розе, разбира се само при една умерена и отговорна консумация.