На 11 август светът узна за самоубийството на 63-годишния актьор Робин Уилямс, който през последните години страдаше от продължителна депресия.

Диагнозата на известния комик ни изглежда просто нереална на фона на най-значимите му роли.

В тази статия можете да си припомните най-трогателните превъплъщения на незабравимия Робин.

„Добро утро, Виетнам!“

Четете още: Най-добрите цитати на Робин Уилямс

Good Morning Vietnam, 1987

Това е историята на един човек, станал по воля на съдбата радиоводещ на военна радиостанция. Той обръща с главата надолу работната рутина на този орган за пропаганда и си живее за собствено удоволствие, докато не осъзнава, че войната е нещо сериозно, а най-близкият му приятел може да се окаже враг. Класически филм с класическа роля за Уилямс, в която той ярко проявява способността си да бъде едновременно смешен, сериозен и малко тъжен.

„Обществото на мъртвите поети“

Четете още: Вижте последната снимка на Робин Уилямс

Dead Poets Society, 1989

Филмът, направил 38-годишния Робин Уилямс наистина популярен, е 23-тия във филмографията му. Въпреки амплоато на комик, именно ролята в тази драма за ученици от затворено елитно училище е станала знакова за Уилямс. Учителят, който посвещава учениците в тайната на „обществото на мъртвите поети“ и открива пред тях един нов свят, където могат да се ръководят не от общоприетите правила, а от собствените си чувства, събужда неподозирани емоции у възпитаниците си. Някои дори не издържат сблъсъка със собствената си личност.

Цитати от филма: „Всички имаме нужда от одобрение, но трябва да вярвате, че възгледите ви са уникални и присъщи само на вас“

„О, капитане, мой капитане! Минахме през бурята!“ - тези думи от стихотворение на Уолт Уитман, цитирани от героя на Робин Уилямс, а по-късно и от учениците му, започват да се асоциират твърдо с актьора, награден с Оскар за тази своя роля.


„Пробуждане“



Awakenings, 1990

Година по-късно на големите екрани излиза драмата „Пробуждане“, където главните роли се изпълняват от Робин Уилямс и Робърт Де Ниро. Може да се каже, че в тази картина Уилямс продължава да развива образа си на водач от тъмнината към светлината. Той играе лекар, който по иновативен начин се опитва да излекува пациентите си, оцелели след епидемията от летаргичен енцефалит през 1917-1928 г. и останали няколко десетилетия в кататоничен ступор. За тази роля Уилямс бива награден със „Златен глобус“ като най-добър драматичен актьор.

Цитат от филма: „Ето какво трябва да ценим: работата, игрите, приятелството, семейството. Това е наистина важното, това сме забравили – простите неща“

„Кралят на рибарите“



The Fisher King, 1991

Филмът на Тери Гилиъм разказва трагичната история на радиоводещ, който страда от депресия и алкохолизъм, след като един от слушателите му е извършил масово убийство и самоубийство, следвайки буквално шеговит съвет на диджея. Няколко години след тази трагедия героят се среща с бивш преподавател по история, който също е в тежка депресия. Тойю е изгубил разсъдъка си, работата си и смисъла на живота си, след като жена му е загинала от ръцете на опасния радиослушател. Тъгата свързва двамата мъже и те тръгват на почти безумно пътешествие към Светия Граал и Ню Йорк.

Цитати от филма: „Важно е да мислиш. Това ни отличава от лещата“.

„Мисис Даутфайър“



Mrs. Doubtfire, 1993

Даниел Хилард е неудачник, затънал в неприятности и проблеми. Намира неочакван изход от затрудненията си – преоблича се като жена и създава образа на мъдрата и мила мисис Даутфайър, която има по-голям късмет в живота от реалното му „Аз“.

Цитат от филма:„Това е любов! Всичко ще бъде наред, докато имаш цялата ми любов“

„Джуманджи“



Jumanji, 1995

Благодарение на този фентъзи-филм за вълшебна настолна игра Робин Уилямс е станал за мнозина любим актьор от детството. Приказката е впечатлила не едно поколение зрители – магическата игра сама избира с кого да играе и пренася героя в джунглата, където той може да прекара дълги години. Разбира се много деца са гледали с трепет този филм, но почти всеки си е представял как е на мястото на героите, решили да излъжат играта.

Цитат от филма: „Летят, пронизвайки нощта. По-бързо бягай ти от тях“

„Джак“



Jack, 1996

Кой знае, може би ролята в този филм е била най-близка по дух на Робин Уилямс? В трагикомедията „Джак“ актьорът играе... 10-годишно момче, което заради нарушения в развитието си изглежда като възрастен мъж. По душа обаче си остава дете, иска да ходи на училище и да общува със свои връстници.

Цитат от филма: „Моля ви, не се тревожете за мен. Животът е кратък и на никого от нас не му е писано да остане дълго на тази земя“

„Добрият Уил Хънтинг“



Good Will Hunting, 1997

И отново Робин Уилямс играе наставник, който се опитва да отвори очите на своя възпитаник и да го научи да живее с нови интереси и увлечения. Сбивания, кражби, хулиганство – това са греховете на младия математически гений Уил Хънтинг, изигран от Мат Деймън. Взаимоотношенията му с неговия психоаналитик (Робин Уилямс) стоят в основата на драмата – на всеки сеанс младежът открива нещо ново за себе си. Филмът влиза в списъка на 250-те най-добри филма на портала IMDb, а самият Робин Уилямс е получил Оскар за участието си в него.

Цитати от филма:„Можеш наистина да изгубиш някого, само ако го обичаш повече от самия себе си“

„В какво се превръщат мечтите“


What Dreams May Come, 1998



Фентъзи-драмата „В какво се превръщат мечтите“ е заснета по мотиви от едноименния роман на Ричард Матисън. Покойният герой на Робин Уилямс, който не е успял след смъртта си да опази жена си от самоубийство, отива да я търси в Ада, рискувайки последното нещо, което му е останало – Рая.

Цитат от филма: „Животът не приключва след смъртта. Краят е само началото“

„Двестагодишен човек“



Bicentennial Man, 1999

Могат ли машините да изпитват чувства? Доколко е разумен изкуственият разум и доколко се подлагат на съмнение достиженията на технологичната мисъл? Робин Уилямс играе робот, един от многото, които хората от бъдещето си взимат за домашни любимци или помощници в домакинството. Много скоро обаче роботът става почти пълноправен член на семейството – и сякаш сам започва да усеща това.

Цитат от филма: „Тайната на съвършенството е несъвършенството“

„Мъж на годината“



Man of the Year, 2006

Комик на президентския пост? Нечувано, но на електората това му харесва! Бившият естраден артист, преситил се от комедийния шоубизнес, не просто се впуска с главата напред в политиката, но и печели любовта и доверието на избирателите, които не желаят да се разделят с новия си президент дори след откриване на грешката в преброяването на гласовете.

Цитат от филма: „Политиците са като памперси. Трябва да се сменят по-често. И то поради една и съща причина“

Посмъртни проекти на Робин Уилямс

След самоубийството на актьора са останали седем филма в различни стадии на подготовка. Сред тях са четвъртата част на комедията „Нощ в музея“, където Уилямс играе президента Рузвелт, комедията за нашествие на извънземни „Както ти го искаш“, както и планираният втори филм за мисис Даутфайър, която изглежда няма да бъде завършен.