Автор
Woman.bg

Най-внушаваните конспирации за 11 септември

11 септември, 2001 г.! Милиарди хора виждат на този ден по телевизията кадрите с рухващите и димящи небостъргачи в Ню Йорк. Хората са потресени и уплашени за бъдещето на човечеството.

Всичко започва сутринта, когато 19 терористи от Ал Кайда отвличат 4 пътнически самолета. Похитителите разбиват два от тях в двете кули - близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк. За по-малко от часа те се сриват до основи. Терористите разбиват третия самолет в Пентагона – седалището на Министерството на отбраната на САЩ, намиращо се в окръг Арлингтън, Вирджиния. Четвъртият самолет се разбива в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като пътниците оказват съпротива, преди самолетът да достигне целта си във Вашингтон. Никой от пътниците в отвлечените самолети не оцелява. Основната част от жертвите са цивилни лица от 90 държави. Загиват и голям брой полицаи, пожарникари и други спасителни работници.


21 години от кървавия атентат срещу Световния търговски център в Ню Йорк и Пентагона във Вашингтон, но светът все още не може да се съвземе от преживения шок. Едно зловещо покушение срещу цялото човечество, отнело живота на 2 974 души, без 19-те терористи. Най-мащабната и кървава атака, извършвана някога на територията на САЩ. Най-документираното и подлагано на всевъзможни интерпретации събитие в света!

Според проучвания на CNN и New York Times от 2006 г. над половината американци смятат, че правителството крие истината от обществеността. Части от официалния доклад на американското правителство за атентатите са засекретени с години. Информация все още липсва?! Достатъчен повод за раждането и разпространението на редица конспиративни теории и догадки, опитващи се да се противопоставят на официалната версия на правителството. А тя е за 4 самолета, отвлечени от "Ал Кайда".


Особено голяма популярност митовете за атентата придобиват и заради няколко книги и филми. „Новият Пърл Харбър" излиза през 2004 г. - в нея преподавателят по религиозна философия и теология Дейвид Рей Грифин обвинява американското правителство в съучастничество в атентатите. Първата част от филмовата поредица Loose Change на Дилън Ейвъри дебютира през 2005 г. - теорията за вътрешен заговор отново стои в основата на сценария. Vanity Fair ги нарича „първият интернет блокбъстър". Филмите привличат милиони зрители, споделят се на пиратски DVD, в Google Video и в интернет форуми. Поредицата е толкова масово достъпна, че копие от нея беше открито и в скривалището на Осама бин Ладен след залавянето му през 2011 г. През 2016 г. се появява документалният филм от Великобритания „Съмненията в официалната версия за смъртоносния 11 септември в Ню Йорк “. Роднини на жертви, висши политици и бивши агенти на разузнаването споделят мнения, теории и нови факти. Лентата представя неизяснени ситуации и позиции в ужасния терористичен акт.

Всъщност нека да видим някои от най-внушаваните теории и конспирации относно трагичните събития от 11 септември 2001 г.:

* Двете кули-близнаци на Световния търговски център не са се срутили вследствие на разбилите се в тях два самолета.

Създателите на тази теория смятат, че при разбиването на двете машини и взрива нямало как да възникнат толкова високи температури, при които стоманени конструкции да започнат да се топят. Всъщност пожарът в двете кули не причинява разтопяване на стоманените конструкции. Истината е, че и при значително по-ниски температури от температурата на топене стоманата губи голяма част от здравината си.

* Срутилата се сграда номер 7 на Световния търговски център е била "контролирано взривена".

Доводът за това твърдение е, че журналистка на БиБиСи по погрешка информирала за срутването ѝ цели 20 минути преди същинския взрив. Истината е, че след срутването на кулите близнаци в Ню Йорк открито започва да се приказва за това дали и горящата, силно повредена сграда номер 7 също може да се срути. Журналистката най-вероятно е имала предвид точно тези приказки.

* Четвъртият самолет - United 93, пада не вследствие на схватка между пътници и похитители в пилотската кабина, а поради факта, че е бил обстрелван и свален от боен самолет на американските военно-въздушни сили.

Истината е, че при падането на машината United 93 на разстояние, от което да може да бъде обстрелвана и поразена, не е имало никакъв американски боен самолет.

* "Операцията" 9/11 е планирана от неоконсервативната организация Project for the New American Century.

В по-ранен доклад за стратегията на американските отбранителни сили членовете на организацията, между които са Дик Чейни (вицепрезидент на САЩ от 2001 до 2009) и Доналд Ръмсфелд (министърът на отбраната от 1975 до 1977 и от 2001 до 2006), посочвали, че за дългосрочна и ефективна промяна на стратегията на САЩ може да се окаже много полезна "една катастрофа". Истината е, че както и да се оценява въпросният доклад, той е публикуван през септември 2000 г. Твърде дръзко начинание за Чейни и Ръмсфелд би било година преди мащабния заговор публично да оповестяват плановете си за него. А е и изключено всички предполагаеми съучастници в предполагаемия заговор да не обелят досега нито дума, като се има предвид, че 9/11 коства живота на близо 3000 американци, както и че разгорещената публична дискусия за политиката на Буш продължава с неотслабваща сила оттогава насам. Според експерти и изследователи на събитието, ако 9/11 беше резултат от заговор на правителството, в него пряко щяха да са замесени десетки, ако не и стотици отговорни лица – от генерала от военно-въздушните сили и топ-агента на ЦРУ до хора от охраната на Световния търговски център. До момента няма нито едно открито доказателство, което да навежда дори и малко на мисълта за съществуването на подобен заговор.

Поклон пред паметта на загиналите!

Четете още: 7 безумни теории на конспирацията в британското кралско семейство