Автор
Woman.bg

Наказаха момче в училище, защото носи обеци

Разгневена майка обвини училище в сексизъм, след като синът ѝ бе изгонен и наказан да не посещава часовете заради чифт обици на ушите си, в края на миналата седмица, пише „Мирър“.

След като се явил в католическото училище в Солихъл, Великобритания, с обеци, Калум Нисбет бил посрещнат със заповед веднага да ги свали. На 15-годишния тийнейджър му било обяснено, че ако не го направи, той няма място във учебното заведение, съобщава изданието.

Въпреки принудата Нисбет и майка му отказали да се подчинят, в резултат на което ученикът получил забрана да прекрачва прага на училището, докато не се яви в него без обеци.

В жалбата си Калум и майка му твърдят, че случилото се с него е проява на чиста проба дискриминация и сексизъм от страна на католическото училище. Причина за това е и фактът, че размерите на обеците му напълно отговаряли на допустимите такива, които момичетата без проблем носели в учебното заведение.


Католическото училище "Св. Петър" в Солихъл и детайл от снимка на 15-годишния Калум Нисбет, Колаж: Woman.bg

Ето какво разказва майката на ощетения ученик - Шарън Ричардс: "Обиците не са само за момичета. Разрешението те да бъдат носени само от момичета е абсолютна проява на сексизъм!"

"Дъщеря ми, която учеше в същото училище, беше със същите обеци и никога не е получавала забрана да ги носи", споделя още тя.

След като изразила възмущението си пред училищното ръководство, на Шарън ѝ било обяснено, че такава била училищната политика. Освен че те можели да носят обеци с допустимия размер, момичетата имали право да посещават училище и със златен лак.

"Шокирана съм от факта как едно средно училище не признава равенството между половете. От ръководството ми отговориха, че съм в правото си да се оплача, но дотогава детето ми ще бъзе изолирано, докато училищният съвет не реши да го изключи от училище", пояснява още огорчената майка.

Шарън е категорична, че политиката на училището е напълно погрешна. Тя е разтревожена и от факта, че на прага на 11-и клас – най-важната година за сина ѝ, той е подложен на риска да провали всичките си изпити, просто защото е избрал да носи обеци.

„В крайна сметка Калум е готов да ги свали, само и само да продължи образованието си в училището. Това обаче не оправдава действията и политиката, която то провежда по отношение на момчетата и момичетата“, казва още възмутената майка. Тя уверява, че ще продължи да се бори срещу сексисткото отношение, което училището демонстрира спрямо учениците си, и че няма да се откаже от позицията си за равенство между двата пола.

Днес ученикът отново е допуснат в заведението, след като молбата му да се върне в час, ако покрие обеците си с лейкопласт, за негово щастие бе одобрена.

От своя страна пък г-жа Мари Мърфи, директор на католическото училище, увери пред репортери на „Мирър“, че политиката по отношение на носенето на обеци ще бъде преразгледана от управителния орган на училището, и допълни, че ученикът вече е в клас."

Явно упоритостта на майката си е казала думата!

Четете още: Как учат децата по света