Намаляваме бавно, до 5 милиона почти. А 20 процента от децата не говорят български

Намаляваме бавно, е хич не е неусетно. Даже напротив. И не говорим само за селата. Става въпрос за големи райони, които тряйно вървят към обезлюдяване.

Според изследване на БАН до 2040 година населението в България ще намалее до 5 млн. - 5 млн. и 200 хиляди души, а около една четвърт от населените места ще бъдат обезлюдени. Това съобщи за БНР доц. Надежда Илиева.

Специалистите са на мнение, че естественият прираст няма да може да компенсира намаляването на броя населението.

Оказва се, че ще бъдат обезлюдени цели райони. Като този на Централна Стара планина, без Велико Търново. В следващите 20 години ще останат само отделни острови - столицата, пловдивско-пазарджишката агломерация, основните урбанизационни оси - Бургас и Варна, казва още доц. Илиева.

"През следващите десетилетия борбата ще бъде за население. Ще оцелеят тези градове, които привлекат население", прогнозира Илиева.

Завишена е и смъртността. През последните години тя е била около 15,5-15,9 промила, докато през 2020 г. скача на 20 промила. Според доц. Илиева, тези завишени показатели може би се дължат на пандемията.

На фона на тази стряскаща статистика, стои още една - която е също толкова тъжна. Че близо 20 процента от българските деца не говорят добре български.

А една от основните причини е, че нямат достъп до образование. Тези деца след 20 години ще бъдат зрели хора, които ще трябва да работят и да изкарват пари, а данъците от техните доходи, ще трябва да плащат пенсии и не само... Дали някой си дава сметка за това? Какво тук значат някакви си кюлчета злато, някакви си 5-10 детски градини и проблемни матури?

Да, бъдещето хич не е розово. Даже напротив, става стряскащо мрачно, предвид всички статистики. Но още по-мрачен е фактът, че отдавна сме закъснели с вземането на каквито и да е било мерки. И отдавна сме изпуснали влака. Ще ни остане само терминалът. Лошото е, че и в Европа като цяло ситуацията хич не е весела.