Ако сте сред ентусиастите, които мечтаят един ден да покорят космическите висини, стягайте колана, защото от 2020 г. одисеята в Космоса вече ще е факт.

От следващата година пътуването на туристи в междугалактическото пространство от фантастика се превръща в реалност, увериха експерти от НАСА, пише „Дейли мейл“.

Разбира се, като за начало, точката, до която авантюристите ще имат шанса да се „изстрелят“ в околоземна орбита, е Международната космическа станция. В нея ще се помещава т.нар. "плаваща лаборатория", която ще приеме първите туристи.

От американската правителствена агенция за космически изследвания предвиждат по този начин да бъдат последвани и от останалите компании. Идеята на учените е с това да стимулират частната индустрия да развие технологиите на бъдещето и да им помогне за завръщането на Луната през 2024 г.

Сред целите, които НАСА си е поставила на преден план, е и създаването на частен космически кораб, който да се носи над Земята и да послужи като един вид дом на мечтателите, жадуващи за пътешествие в Космоса.

Туристите, които НАСА нарича "частни астронавти", ще могат да останат на Международната космическа станция до 30 дни. Това обаче съвсем не означава, че те там ще се отдадат на пълен отдих и безгрижен релакс. Всеки един от тях ще бъде нагърбен да изпълнява маркетингова или рекламна мисия.

Към момента проектът е предвидил всяка година да има две пътешествия до Космоса. Те ще се финансират частно, а на станцията ще имат право да пребивават до 10 „частни астронавти“ годишно.

Туристите пък, от своя страна, ще бъдат принудени да преминат здравните прегледи на НАСА и едва след това ще получат „картбланш“ за летене в Космоса.

Цената на двупосочния билет, за която ще трябва да се бръкнат в джобовете си, също ще е космическа - 58 млн. долара.

Четете още: 12 вълнуващи факта за Космоса, които ще ви смаят