Автор
Woman.bg

Не е само Банско, и австрийски курорт е развъдник на коронавируса

Оказва се, че не Италия, а австрийският курорт Ишгъл е едно от огнищата, от които тръгва заразата с коронавирус в Европа.

Планината и зимните курорти изглеждат безопасни, заради чистия въздух, но всъщност там се събират много хора, които вечер свободно общуват в баровете и дискотеките. Има музика, танци и други забавления.



Ишгъл, намиращ се в австрийската провинция Тирол, е един от най-добрите ски курорти в Алпите. Популярен е сред германските, скандинавските и руските почитатели на зимните спортове. И, според „Дойче веле”, именно той се е превърнал в огромно огнище на зараза с коронавирус.

Оказва се, че с полет на Icelandair от Мюнхен до Рейкявик на 29 февруари се връщат много исландски туристи. Те идват от Италия и Австрия. На 5 март исландските власти обявяват тиролския курорт за рисков район - подобно на китайския град Ухан и Иран.


По информация на германското списание "Фокус" пък само в Хамбург вече са диагностицирани над 80 души с коронавирус, които идват от почивка в Ишгъл или са общували с хора, които са били там. В Дания заразените са повече от 100. На 9 март датските власти обявиха Тирол за рисков район, а германските - едва на 13 март, когато австрийските власти поставиха Тирол под карантина.

"Всичко говори за това, че Ишгъл се е превърнал в таен развъдник на заразата в Европа, както и че курортът е бил поставен под карантина твърде късно", пише в онлайн-изданието си списание "Фокус".

View post on Instagram
 

Първоизточникът на заразата вероятно е 36-годишен германец, барман в популярен бар в курорта. По информация на германското списание "Шпигел", коронавирус е открит и у барман в друг известен австрийски ски-курорт - Зьолден. Заразени са 80 от колегите на бармана. Те са били поставени под карантина. Но туристите, които са се забавлявали в бара, вече са се пръснали из цяла Европа...

Подобна е ситуацията и с родното Банско. Заради опасността коронавирусът да се е разпространил, предвид огромния брой чужди граждани, градът бе блокиран за две седмици. Много туристи останаха зад бариерите, много българи не могат да се приберат по домовете си. Хората останаха без работа, заради преждевременно приключилия зимен сезон.

View post on Instagram
 

Забранителните мерки в града са наистина драстични. Само по един човек от семейство може да отиде до хранителен магазин, аптека, бензиностанция или банкова институция. Засилено е присъствието на полицията и жандармерията около града, заради опити да се пробие карантината през зелена граница.
Бързата реакция на властите предотврати голяма беля, коментират хората, въпреки, че повечето от тях са в шок от случилото се. А апелът на институции и медици е - стойте по възможност у дома и спазвайте добра хигиена!