Автор
Весела Георгиева

'Не си сам' ти казва - да бъдем добри, не само на Великден, но и след това!

Хвърли добро и не гледай назад. То ще се върне. Ако не при теб, при близките ти. Хората сме добри. Изначално. Раждаме се добри. Състрадателни. И социални. И понякога просто трябва да си спомним за това какви сме всъщност!

И инициативата "Не си сам" ни го напомня за пореден път. Резултатът: над 350 домакинства от Перник и околните села са подпомогнати с хранителни продукти в дните около Великден.

Доброволческата инициатива е посветена на хората, които имат нужда от подкрепа и усмивка, а хранителните продукти са само неформалният повод да бъдем при хората, които имат нужда да знаят: "Не си сам", казват организаторите.

И понеже за да правиш добро не се изисква определена дата от календара, ние пускаме този репортаж след Великден - за да ви приканим да се замислите за това как бихте могли да направите и вие нещо полезно за хората. Ей така, без повод. Вдъхновени от инициативата на шестима млади перничани, екипът ни заедно с още дузина доброволци раздаде пакети с храна на социално слаби и живеещи сами мъже и жени от Перник и региона. Стотици се включиха с дарения в инициативата "Не си сам", факт, който е достатъчен за да усмихне деня ви днес, нали?

Страхотното беше, че освен пакетите с храна, хората получиха и рисунки, направени от добри деца, както и мили послания от клуба по творческо писане за деца.



Пишем този кратък репортаж, за да ви вдъхновим и вие да направите нещо хубаво за човек в нужда. И пак казваме - няма нужда да е преди Великден или Коледа. Огледайте се и потърсете своята кауза след Великден! Защото това, което видяхме в очите на хората от пернишките села, беше пламък и благодарност.

Всъщност много от нуждаещите се живеят сами. Възрастни са, трудно се движат, трудно пазаруват, нямат средства. И един такъв жест не само пълни трапезата, но стопля и сърцето.

За нашия екип беше невероятно емоционално изживяване да се докоснем до тези българи, които трудно преживяват на старини. И знаете ли - срещнахме ги на едно място, което се намира на по-малко от 40 минути от центъра на София...

Раздадохме малка част от пакетите в село Люлин (няма никакъв шанс да се озовеш там, освен ако готините хора от "Не си сам" не направят подобна организация и не те разпределят в тази толкова близка до столицата и така забравена от хората територия).

Китно местенце, със страхотна гледка към Витоша и Рила и още по-страхотни къщички. И там, между красивия свят, сътворен от Бог, и между щастливите семейства, има хора, които живеят без вода, които едва ли биха могли да си позволят вкусен, топъл козунак, масло или пък колбаси. Хора, за които обикновените, базови храни са екстра. Но още по-голяма екстра са топлите думи и грижата.

С помощта на кмета на село Люлин ние успяхме да стигнем до домовете на тези хора.

Някои ни посрещнаха с усмивка и с радост застанаха пред обектива ни. Други се разплакаха. Имаше и такива, които върнаха пакетите с молба да ги дадем на по-нуждаещи се от тях.

Там, сред кучешкия лай, аромата на цъфнали дървета и жестоката истина за живота, която виждаш в погледите на жени и мъже, които някога са били като нас - млади и можещи, осъзнаваш, че съдбата понякога е несправедлива. И че няма нищо по-хубаво от това да дадеш. Да протегнеш ръка. Защото утре това може да са нашите родители, баби, дядовци, дори ние самите... И ако трябва да перифразираме Хемингуей и ако ни питате защо го направихме - заради нас. Няма нужда да се чудите за кого бие камбаната. "Камбаната бие за теб".

Върти се колелото. Младостта отминава. И ставаш ненужен. Ставаш излишен. Забързаният свят те изхвърля и те забравя. А на теб ти се живее. Без значение колко студена е къщата ти и дали до нея стига селският водопровод. Живее ти се. И ти се иска да си част от обществото. Въпреки, че то те е забравило.

Нека бъдем добри не само по Великден. Нека дадем. Нека протегнем ръка.

Организаторите на кампанията се надяват следващия път - може би за Коледа, да достигнат до още повече хора. Те са готови и да помогнат на всеки, който реши да подеме подобна инициатива в своя град или в своята област.

А ние изказваме благодарност на приятелите ни от Ahmad tea, които дариха от страхотния си чай за инициативата "Не си сам".

А днес, във втория ден от Светлата седмица, организаторите от "Не си сам" ще съберат доброволците, дали време, енергия и сърце в кампанията, за да изпият по чаша вино, да се запознаят и да си поговорят за това каква ще е следващата добра кауза, която да подкрепят!

#Не си сам