Не забранявайте „опасните породи“ - забранете опасните собственици

11 април 2018 | 14:48
19484
14
Снимки: Pixabay
14

Всеки път, когато се случи инцидент с куче, нападнало и нахапало човек, целокупният народ капацитетно скача и започва да раздава присъди – за съжаление, твърде емоционални и непремерени по отношение на животните. Тази реакция, разбира се, е обяснима, особено когато жертвата е 7-годишно момченце.

Историята вероятно е известна вече на всички, гледали новини през последните дни: в двора на столично училище домашно куче порода ротвайлер напада едно от играещите деца и го нахапва жестоко.

Детето постъпва в „Пирогов“ със сериозни разкъсвания и уплах, който може да му остане като травма за цял живот. Ужасно, наистина, особено ако са верни думите, които, твърди се, детето казало на баща си: „Тате, обещай ми, че като се приберем, никога няма да излизам от къщи...“

Предвид случката, можем да проявим временна толерантност към неизменно последвалия призив за забрана на определени породи кучета, разбира се, начело с ротвайлера. Но съвсем друг въпрос е дали това е умно решение. И дали в саморазправата с кучетата за сметка на отговорността на собствениците им не се крие голяма доза неразбиране на проблема.

Специално за ротвайлерите, настройката срещу тях се дължи донякъде и на медийното отразяване на такива ужасни събития, в които неминуемо се търси сензационност. Ако животното е немска овчарка, доберман или дог (които са в топ 10 на агресивните породи) медиите винаги съобщават „куче нахапа човек“, но ако животното е ротвайлер – заглавието задължително е „ротвайлер нахапа човек“.

Вярно, ротвайлерите са много специални кучета – и го казвам като човек, който отглеждаше ротвайлер в продължение на 12 години - от първите му дни до смъртта му. Затова мога най-отговорно да заявя: това са едни от най-прекрасните и отдадени животни, които можете да имате, но, за съжаление, голяма част от стопаните на тези кучета не могат да поемат дори и минимална част от отговорността, която се изисква за възпитанието им.

Ротвайлерите са свръх-чувствителни към собствениците си и буквално попиват техните навици.

Ако сте добри с тях, те са добри към вас и към околните. Ако обаче постъпите несправедливо с такова куче, знайте, че то ще си отмъсти... като нахапе някого или нещо. Ако не сте достатъчно отдадени на вашия ротвайлер, то тогава няма да имате контрол над него. А ако не го възпитате да следва вашите команди, приемете, че все едно разхождате „тийнейджър, въоръжен с картечница“, както се изразяват съвсем удачно във форума Quora.

Е, много хора правят именно това. И дори им харесва, че техният ротвайлер демонстрира агресивен характер навън. Дори да не ви се вярва, наоколо е претъпкано с хора, които жестоко експлоатират факта, че притежават лесновъзбудимо куче с изявено чувство за собственост.

Такива хора определено можем да окачествим като неподготвени, неуки и некомпетентни собственици, особено когато става дума за ротвайлери.

На тази порода обучението се отдава с огромна лекота. Вероятно никой не е предупредил стопанина на подобно животно, че трябва да държи кучето под наблюдение, защото то е селектирано да има изострено чувство за пазене на територия – и това е едно от основните му качества.

Вероятно точно чувството за собственост е причината гореспоменатият ротвайлер да нападне детенцето в училищния двор. Много е вероятно животното да е приело, че това място е негово лично, а не обществено, и да се е втурнало да го „разчисти от нашественици“. Няма да е странно, ако се окаже, че кучето често е разхождано именно на територията на това училище... Другият вариант е кучето да е решило да си „поиграе“ заедно с децата... Но дори в играта, ротвайлерите трябва да бъдат внимателно обучени, защото те не могат самостоятелно да преценяват силата и ефекта на захапката си.

Това са неща, които трябва да се знаят, преди да се отправят призиви да се забранява отглеждането на ротвайлери в града. Все пак не е лошо и да отчитаме и факта, че именно тези високоинтелигентни животни обикновено са сред най-добрите полицейски кучета.

Да не забравяме, абсолютно всяко куче може да бъде опасно.

Знаете ли например, че сред най-агресивните породи всъщност е... дакела? Според статистика в специализираните сайтове, един на пет дакела веднъж през живота си е нападал непознат човек, а всеки дванадесети е хапал стопанина си. Вярно, зъбчетата на тази порода са малки, за да наранят сериозно възрастен човек, но осъзнавате ли, че най-безобиден дакел без проблем може да убие, например, бебе?

И ако забраним „опасните породи“, какво правим с уж безобидните улични кучета, които най-често нападат случайни хора?
И мен веднъж най-неочаквано и безпричинно ме захапа улично куче. Както се оказа впоследствие, животното е било жестоко и системно пребивано от човек, изживяващ се като последна инстанция борец за справедливост. Резултатът: дребно и озлобено улично псе се превръща в уличен отмъстител.Затова нека не съдим породите и никога да не мразим кучетата като цяло. Те са такива, каквито са и не могат да съществуват, ако не са между хората. Но собствениците трябва да подлежат на сериозни санкции – и дори на затвор при нужда, защото те носят цялата отговорност за социализацията на кучето и поведението му навън.

*Снимката е илюстративна.
 

Коментари

14 Бети
  12 февруари 2021 | 01:49 отговор
 

Явно е, че вече дори за убит човек, дори и дете, от куче се получава условна присъда. Дори не е ясно дали кучето ще бъде убито... А собствениците не отиват в затвора... Какво е това? Знаете ли колко мъчително да бъдеш ухапан камо ли разкъсан от куче. Не бива да си затваряме очите пред такива несправедливости. Една жена загубила ръка пак собствениците на кучето с условна присъда от 3(!)месеца...това е подигравка. Кучетата имат много силно лоби. Излиза, че техните интереси и тези на собствениците им в момента са по - важни от тези на децата и на другите граждани. Това не бива да продължава. Трябва да има много строг закон за такива случаи и забрана на агресивни породи.

 
13 Магдалена
  22 май 2020 | 00:59 отговор
 

Кучето както и детето са огледалото на семейството.Когато растът в отровна среда стават свирепи,зли и безконтролни и всъщност те също са жертви на безотговорността.Човекът трябва да минава през тест дали е способен да отглежда куче и да създава деца,след като си получи сертификата тогава да се заема с тази отговорна професия ВЪЗПИТАТЕЛ

 
12 GOST
  13 април 2018 | 13:26 отговор
 

ZABRANA!!!!!KOLKO XORA POSTRADAXA OT PITBULI, TE SA ZA VOINA,ROTVAILERI-OPASNI SA NEPRIDVIDIMI ,DOGO ARJENTINO-TO E ZA BORBA S PUMI{PLANINSKI LUVOVE] NIAMAT MIASTO V GRADOVETE,TE SA ZVEROVE.A SOBSTVENIZITE VINAGI 6TE NAMIRAT OPRAVDANIE,OT RODA AMA AZ NE BIX TAM,AMA TO E IZBIAGALO I TAKA NATATUKA.

 
11
  12 април 2018 | 14:31 отговор
 

Няма зли кучета, има лоши стопани. Имах ротвайлер, тежащ колкото мен, беше душичка до последния си дъх. Децата ми отраснаха с него от бебета. Беше идеалната бавачка, яздеха го, дъвчеха му ушите :))). Даже когато понамирисваха идваше и ме тикаше към тях да сменям памперсите :)))). Никога не е проявявал агресия към никого, като започнехме да вдигаме нещо врява из къщи, залайваше обикаляше и ни укротяваше той...Вярно е, че и кучетата като хората имат някакъв вроден характер и носят гени, но все пак много зависи и от начина на гледане и отношение. Бъдете мили и спокойни към тях и те ще ви отговорят със същото.

 
 
Лиза
12 февруари 2021 | 01:36

Изключението потвърждава правилото.

10 Мариана
  12 април 2018 | 14:02 отговор
 

Но трябва да се забрани съществуването на породата "бай Ганьо",представителите на която се е разпростряла на длъж и на шир по тези земи,и,освен ,че са тотално безчувствени простаци и малоумници,могат да бъдат и неподозирано жестоки ,те првавят кучетата убийци,те са за изтребване,не животните!!!!!!!

 
 
Маги
12 февруари 2021 | 01:38

Е как да ги забраним? Как да ги изтреби? Не приложимо предложение...

9 ДО МАРИНА
  12 април 2018 | 13:31 отговор
 

Абе Марина ти колко кучета си отгледала че си такъв професор или прочето няколко статии в гугъл. Хайде да не сравняваме булонка и питбул, коли и ротвайлер, йорки и бултериер и т.н. Някои породи са много по-склонни към проява на агресия от други. И дори ако те захапе булонка или пинчер нищо няма да ти направи за разлика от питбул или друго куче с подобна захапка. 99% от статиите , в които има ухапан човек е намесен питбул, не съм видял статия "разярен пинчер уби човек" тъй че доводите ви са невалидни. То иначе и хората са виновни, вика си "То моето куче е добро" ама то е добро със стопанина, ами с другите ? Също така кучетата трябва от малки да се социализират с хора и други кучета. И за да не ходят хората по училища и градинки направете кучешки поляни/градинки. Човек няма вече къде да си изкара кучето в София. И мама му стара като имате агресивно куче дръжте го на каишка и с наморник !

 
8
  12 април 2018 | 08:40 отговор
 

 
7
  12 април 2018 | 08:01 отговор
 

Каквато и порода да е кучето, трябва да се забрани със закон разхождането им в училищни дворове и детски площадки.

 
 
14 април 2018 | 21:17

Ха-ха!Ами ти да не мислиш,че сега е разрешено?

6 Ambrosia
  12 април 2018 | 07:46 отговор
 

Като не разбирате от кучета, вземете си рибки, котка или папагал...комшиите имат няколко мъжки злоби по 50кг.-СОТ камери и.т.н.?! Държат ги отвързани и е невъзможно да минеш покрай тях като човек. Парите определят битието, не съзнанието, щото то на "елита" определено липсва!

 
5 мм
  12 април 2018 | 07:09 отговор
 

Някои кучета просто са си агресивни и няма как да бъдат социализирани. Други пък са много добродушни. Всяко голямо куче може да бъде опасно независимо от породата му. Мястото на кучетата не е там където играят децата.

 

Добави Коментар

Най-четени