Автор
Woman.bg

Не забравяйте да учите децата си на майчиния език!

Майчиният език е първият език, който е заложен във всеки един от нас още в майчината утроба. Този факт бе доказан наскоро от учени, които с проучванията си опровергаха наложеното твърдение, че новородените започват да правят разлика между езиците в рамките на първия месец от живота си.

Хронологически, първото сетиво на плода, което се развива по време на бременността, е слухът. От седмия месец слухът на бъдещия човек е напълно функциониращ, което позволява на плода да чува и разпознава гласа на майка си и в по-малка степен на другите близки – баща, братя, сестри. Така само часове след появата си на бял свят, бебетата вече различават майчиния език от чуждите езици.


На 21 февруари е Международният ден на майчиния език. За първи път денят е официално отбелязан на 17 ноември 1999 г. от Генералната конференция на ЮНЕСКО.

Датата е избрана в памет на събитие от 21 февруари 1952 г., когато четирима студенти са били убити от пакистанската полиция в Дака, понастоящем Бангладеш, по време на Движението за спасение на бенгалски език. Младежите повели кампания, в която отстоявали правото да използват официално майчиния си език и паднали под куршумите на военните.

Оттогава насетне този ден се отбелязва ежегодно, като всяка поредна година честването има различен акцент. Идеята на инициативата е не само насърчаване на езиковото и културно многообразие по света, но и стимул за солидарност и толерантност към различното. Сред залегналите ѝ цели е и да насърчава хората не само да пазят майчиния си език, но и да обогатяват речника си и с други езици.

Според актуални данни на ЮНЕСКО в момента по света се говорят около 6000 езика, половината от които обаче са застрашени от изчезване. Ето защо организацията подкрепя и насърчава страните, които пълноценно използват всички методи на диалог и предаване на знания, насърчават езиковото многообразие, запазват образованието на майчин език и по този начин утвърждават културното многообразие като обществена ценност.

Тази година Организацията на обединените нации празнува Международния ден на майчиния език, като призова държавите "да насърчават опазването и защитата на всички езици, използвани от народите по света", придържайки се към следните критерии: сътрудничество, хармония, разрешаване на конфликти, гъвкавост, благосъстояние.

Изучаването на майчин език е право, закрепено в българската конституция и в Рамковата конвенция за защита на националните малцинства, по която България е страна. Това е европейски стандарт и европейска практика. Нелогично е да отказваш на едно турско, ромско, дори ако щете гръцко или сръбско дете в България, онова, което смяташ, че е редно да правят живеещите по света българчета.

По повод Международния ден на майчиния език крилатата фраза на Шекспир "Да бъдеш или да не бъдеш" ще прозвучи на 30 езика, включително на санскрит, арабски, пущу и сесото, днес от 18.00 ч. в Малката базилика в столицата на културата тази година - Пловдив.