Автор
Woman.bg

Невероятната история на две сиамски близначки

По дефиниця всички ние имаме еднакъв старт в живота и шанс да бъдем щастливи. Но всяко правило си има изключения, това също – някои се раждат с късмет, а други са на ръба между живота и смъртта още през първите си мигове на този свят. Днес ще обърнем поглед към две момичета, които е трябвало да извървят дълъг път, за да бъдат нормални тийнейджърки с обещаващо бъдеще. Това са Зейнеб и Джанат, които съвсем наскоро отбелязаха 16-ия си рожден ден. И ако днес изглеждат като обикновени млади момичета, то в началото на живота им лекарите са били изключително скептични и се съмнявали, че те ще оцелеят.

Зейнеб и Джанат се раждат като сиамски близначки. Когато са само на 6 седмици, родителите им взимат решението да разделят телата им, за да водят нормален живот като всички останали деца. Операцията била изключително рискова, лекарите давали нищожен процент шанс момичетата да оцелеят. Но ето че всичко тръгва по вода и екипът от 20 висококвалифицирани лекари успява да направи чудо след 4-часова операция. Зейнеб и Джанат са вече отделени една от друга и са в добро здраве.



Днес близначките водят чудесен живот, а родителите им все още не могат да повярват на късмета си и са повече от щастливи, отглеждайки съвсем здрави деца.
Момичетата са отличнички в училище, мечтаят за добри професии и учат по няколко езика, включително латински. През всичките си 16 години те винаги са заедно и не са прекарали нито ден далеч една от друга. Самите те споделят, че учат в едно и също училище, имат общи приятели и обожават да прекарват времето си заедно. И въпреки че Зейнеб планира да следва в чужбина, родителите им се съмняват, че това ще се случи, тъй като тя и сестра ѝ са много привързани една към друга, те са най-добри приятелки.

А ето какво споделя майка им Нипа:

„Всичко, през което минахме, за да бъдат момичетата добре, днес ми се струва като много далечен кошмар. В миналото дори не можех и да мечтая, че ще дойде ден като днешния, в който всичко ще бъде наред. Но когато ги погледна сега се чувствам невероятно. Те постигнаха толкова много и се противопоставиха на съдбата си, на всички пречки. Направиха нещо, в което никой не вярваше.“

Бащата на Зейнеб и Джанат също разкрива колко е вълнуващо да ги види здрави и успели днес:



„Аз съм най-щастливият баща на света! Когато видя момичетата си, всеки път си мисля, че Бог ми е изпратил подарък. Всеки ден му благодаря за това. Те са чудо! Не спирам да им повтарям, че са дошли на тази земя, защото светът се нуждае от тях, те трябва да го направят по-добър. Уча ги да бъдат амбициозни и да се държат мило с другите.“

Щастливите родители споделят, че лекарите са давали шанс едва 1 на милион, че момичетата ще преживеят операцията за разделянето на телата им. При Джанат рискът бил по-висок и в продължение на една нощ двете били отделени една от друга. Според майка им малката Зейнеб, въпреки че била новородено бебе, е усещала, че сестра ѝ не е наблизо и не можела да се храни и да заспи. Първата ѝ усмивка лекарите видели, когато Джанат се върнала при нея.

„И в крайна сметка, успяхме да се приберем с двете си момичета вкъщи“, спомня си бащата на близначките.

Четете още: Момиче е първото бебе за 2019 г. в болница Майчин дом