Автор
Антония Михайлова

Невежеството погреба още едно дете. За Бога, хомеопатията не е панацея!

Ужасяващ случай на починало дете вследствие на абсурдното решение на родителите му потресе света. Трагедията се разиграва в Анкона, Италия, а причината за смъртта на момченцето е ушно възпаление, което майка му и баща му отказали да лекуват с антибиотици. Единственото средство за лечение, към което те прибегнали, се състояло в няколко противовъзпалителни билки.

Като ревностни привърженици на хомеопатията двамата не смятали за необходимо да свалят температурата на сина си с медикаменти и да „тровят“ по думите им организма му с химия. Те били абсолютно убедени, че билките са достатъчни, за да надвият отита. Не стига това, ами се оказали, че били и яростни противници на ваксините.

Заблудата им обаче, за нещастие, им изиграла лоша шега. Едва след като състоянието на 7-годишният Франческо се влошило чувствително, те били принудени да го заведат в болница. Поради липсата на адекватно лечение, детето постъпило със сериозни усложнения и енцефалит, които, за жалост, довели до фаталния изход.

Към момента родителите са изправени пред съда с обвинението, че са предизвикали смъртта на детето си заради безотговорно и необмислено поведение. Заради престъпното си "лечение" в съда е изправен и лекарят хомеопат, който лекувал сина им от няколко години.

Трябваше ли обаче смъртта на едно дете отново да разбуни духовете и да извади от пепелта една отдавна разисквана тема, за която конвенционалната медицина от доста време предупреждава? А именно, че хомеопатията не е панацея за всички болести и че когато се възприема като такава крие сериозни рискове за човешкия живот!

Смъртта на малкия Франческо е тъжен и болезнено сериозен повод за пореден път да си дадем сметка за опасностите, които дебнат всеки, който безрезервно вярва в едва ли не чудотворните методите на хомеопатията.



Тенденцията в последните години показва, че хомеопатичното лечение на различни здравословни проблеми и състояния набира все по-голяма популярност както по света, така и у нас.

Един важен факт обаче като че ли все остава в периферията на вниманието. Билколечението и хомеопатията са ефикасни само тогава, когато са отнесени към определен тип състояния и когато имат преди всичко превантивен характер! Но да лекуваш рак, отит и всякакъв род вирусни или бактериални инфекции, застрашаващи живота, е абсолютно недопустимо. А да си правиш експерименти на гърба на едно болно дете, както в случая е сторил въпросният италиански хомеопат, е чиста проба престъпление!

Ето защо, когато посягаме към хомеопатични средства, приемът и предназначението им не само трябва да бъдат внимателно преценени, но и винаги, когато се доверяваме на лекар хомеопат, да имаме едно наум. Защото хомеопатията не е "магическо хапче", не е панацея! В този ред на мисли - да чете повече по въпроса, да се интересува и да се допитва до експертното мнение трябва да се превърне в дълг и отговорност на всеки родител.

А онзи, който отрича конвенционалната медицина за сметка на хомеопатията, трябва да знае, че няма по-голяма глупост от сляпото доверие и невежеството! Защото „невежият човек действа смело... За него всичко е възможно“ (Франц Кафка). До момента, в който осъзнае твърде късно грешката си, както и жестоката реалност, че връщане назад няма!

Четете още: Бунтът срещу ваксините. Невежите майки, които "погребаха" децата си