Тази вечер, със среднощна премиера, „Здрач 3” стъпва на българска земя.

За да отбележат появата на третата серия от сагата, киносалоните ще предложат "Вампирски маратон" с прожекции в същия ден на първите два епизода от поредицата - "Здрач" от 19:00 часа и "Здрач: Новолуние" от 21:15. Билетите ще са с цена от 5 лева, а за най-верните почитатели на сагата ще се предлагат и комбо билети от 20 лв. за трите серии.

Малко преди полунощ в Cinema City ще се състои и втората поредна среща на членовете на фен клуб Twilight Bulgaria. Тя ще стартира от 23:30 и на нея ще има най-различни изненади и предизвикателства.

Подтикнат от масовата истерия по филма вестник Los Angeles Times публикува статия, в която приравни поклонниците на сагата към наркозависимите.

Фенове на комикси, литературни и кино герои винаги е имало, но такава истерия не сме наблюдавали никога, пише изданието.

Достатъчно е да споменем палатковия лагер, организиран около Nokia theatre в Лос Анджелис, който бяха организирали над 500 фена, за да зърнат любимците си на световната премиера на лентата. „Това е първият път, в който се вманиачавам по нещо” - споделя Кели Чавес една от фенките на филма – „Прочела съм всяка от книгите поне 8-9 пъти и съм гледала двата филма над 300 пъти всеки. Кели признава, че от вманиачаването й страда най-много 6-годишният й син, за когото не й остава време.

Според специалисти, това което спомага за развихрянето на истерията по „Здрач” са съвременните технологии. В Интернет феновете могат да се свързват помежду си, да правят групи и фен сайтове, да обменят информация, снимки, видео материали. Освен това те имат достъп до тези ресурси непрекъснато – 24 часа, 7 дни в седмицата, това подхранва страстта им жива непрекъснато.

Много жени жертват образованието, личния си живот и кариерата си заради своята мания по вампирите.

„Здрач” е една от малкото адаптации по книга, която е направила такъв невероятен бум. В световен мащаб са продадени над 100 милиона книги от сагата, а първите два филма донесоха приходи от 1,1 милиарда долара.

Въпреки че в съзнанието на много хора феновете на любовната история между вампира Едуард и смъртното момиче Бела, са тийнейджъри се оказва, че това съвсем не е така. Според редица статии доста омъжени жени на средна възраст, при това в повечето случаи майки, обожават сагата. При тях манията се развива двуполюсно, някои споделят че тя се е отразила добре на личния им живот, тъй като им е помогнала да се върнат назад във времето и да си припомнят какво е да си влюбен. При други пък постоянното ровене в Интернет за нова и нова информация относно „Здрач” е сложило край на брака им.

В Америка истерията е достигнала такива размери, че дори е организиран клуб на анонимните здрачомани. Едни от неговите членове споделя „Ако съществува химично вещество, които човек отделя, когато се влюбва, то мозъкът ми го отделя, всеки път когато чета книгата или гледам филма. Всеки път се чувствам така сякаш се влюбвам за пръв пъти искам да го изпитвам отново, и отново”.

Специалистите разкриват, че всяко пристрастяване всъщност е запълване на някаква липса в живота. Пристрастените към „Здрач” жени обсъждат онлайн филма по цял ден, вместо да гледат сапунени опери.

Ролята на Интернет в обществото ни понякога и парадоксална. Той кара хората да се чувстват и свързани, и отдалечени един от друг.

Ако искате да споделите с нас своята лична история относно "Здрач", която да публикуваме - пишете ни на woman@woman.bg