Автор
Woman.bg

Новият император на Япония и деликатният „женски въпрос“

10-минутна церемония и прощална реч пред 300 специални гости в най-голямата зала на Императорския дворец в Токио. Така приключи 30-годишната служба на обичания от японците 85-годишен Император Акихито. За първи път от 200 години наследник на най-старата непрекъсната династия в света, включваща 126 монарси, абдикира. Владетелят, посветил всичките си усилия на възстановяването на страната след Втората световна война и след опустошителните природни бедствия, оставя династията в ръцете на престолонаследника Нарухито.


Император Акихито и императрица Мичико

В превод името на новия император означава „виртуозен човек“. Най-големият от синовете на император Акихито и императрица Мичико ще се възкачи на Трона на хризантемата на специална церемония на 1 май. В Япония започва нова ера и ново летоброене - „Рейва“, което се превежда като „красива хармония“.

59-годишният Нарухито е първият император на Япония, роден след Втората световна война, който е отгледан и възпитан от собствената си майка, а не от придворни. Той е и първият, учил дълго време зад граница: в Оксфорд, където се дипломира с научен труд за историята на транспортната система по река Темза. Сега бъдещият император е експерт в областта на водните ресурси и продължава да учи. Известен е със своята скромност, свири отлично на виола, а освен това практикува планинско катерене, бягане и тенис.

Очакванията към Нарухито са да продължи пацифистката мисия на баща си, да бъде застъпник на екологични политики, да бъде либерален, състрадателен и отворен към проблемите на съвременното японско общество.

Нарухито до съпругата си Масако

И най-вече да реши „женския въпрос“ в своето семейство.

Засега Япония остава само с един наследник от мъжки пол на трона по право, тъй като жените са лишени от възможността да оглавят монархията, съгласно Конституцията, приета след Втората световна война. Това е 12-годишният принц Хисахито, племенник на Нарухито, син на брат му принц Фумихито и неговата съпруга Кико.

Бъдещият император Нарухито има само една дъщеря - Аико, а брат му Фумихито, който е на 53 години, вероятно ще се откаже от второто място по линията за наследяване в полза на малкия Хисахито.

Липсата на директен мъжки наследник се оказа огромен проблем за семейството на Нарухито. Неговата съпруга Масако, бъдещата императрица, беше подложена на огромен натиск да роди мъжка рожба и продължително време нямаше никакви публични прояви заради влошеното си здравословно състояние.


Най-важната цел

Масако Овада е успешен дипломат от кариерата, завършила е Харвард и владее четири езика. Тя среща Нарухито на чаено парти, двамата се влюбват, но тя първоначално два пъти отказва предложението на престолонаследника за брак. Нарухито не се предава и през 1993 година двойката се жени. Съгласно традицията и императорския протокол, съпругата на престолонаследника няма право на работи, защото нейната задача е да роди наследник. За да изпълни дълга на рода, Масако се отказва от своята кариера, а в последствие изпада в депресия. Бъдещата императрица на Япония изпитва трудности да се адаптира към дворцовия живот. Тя преминава през серия от психологически терапии, а от двореца в Токио отдават влошеното й здраве на „стрес и проблем с адаптацията“. Отнема й осем години да зачене, но това изобщо не води до подобрения.

Проблемите на Масако се засилват след раждането през 2011 година – дъщеря на име Аико. Натискът към Масако да роди момче се засилва, но Нарухито публично призовава съпругата му първо да бъде оставена на спокойствие, за да се излекува. Така принцът има водеща роля в отглеждането и възпитанието на принцеса Аико. Нещо повече – Нарухито публично призовава японските мъже да помагат повече на жените си в отглеждането на децата, заставайки на страната на съпругата си.

Опасенията, че Тронът на хризантемата ще остане без мъжки наследник се бяха засилили неимоверно много. Успокоението дойде преди 12 години, когато се роди принц Хисахито. Преди няколко дни обаче неизвестен мъж проникна в училището на малкия Хисахито и остави на чина на момчето нож. Жестът беше тълкуван като сериозна заплаха и разтърси японското общество.

Единственият шанс Япония да съхрани своята вековна монархия е Хисахито да има мъжки наследници или да се промени законодателството, което в момента забранява на жени да бъдат императори. От консервативното правителство засега не се очаква да промени закона, но след няколко десетилетия това може и да се случи. Още повече, че историята на Япония познава управлението на жени – императрици, а настроенията на японците в полза на това се засилват.

Императорът в Страната на изгряващото слънце не е държавен глава, а символ на Япония и пазител на нейния дух, морал и традиции. Той няма корона, а знаците на властта му са меч, огледало и пазено в тайна бижу. Но независимо, че е лишен от политическа роля, японският монарх в никакъв случай не може да бъде просто безгласна буква.

Може ли Нарухито да инициира така важната промяна, след която жени да имат право да наследят трона? Отговорът предстои.



Автор: Виктория Димова